DOBER NASVET NI NIKOLI ODVEČ – Zelo koristen sadež in drugi nasveti
Banane so zelo priljubljeno sadje. Vsebujejo vse tri vrste naravnih sladkorjev – sukrozo, fruktozo in glukozo ter veliko vlaken. Človeka takoj nasitijo in mu zagotovijo dovolj energije za nadaljnje napore. Tako so raziskovalci ugotovili, da že dve banani zagotovita dovolj energije za naporno 90-minutno telesno vadbo. Zato ne preseneča, da je banana tako priljubljena pri tekačih in atletih. Toda banane pomagajo tudi pri težavah z zdravjem:
Depresiji – pokazalo se je, da se številni ljudje, ki trpijo zaradi blažje depresije, počutijo bolje, ko zaužijejo banano. Banana namreč vsebuje triptofan, ki ga telo preobrazi v serotonin; ta pa človeka sprošča, dviga njegovo razpoloženje in na splošno povzroči, da se počuti srečen.
Predmenstrualnem sindromu – banane vsebujejo vitamin B6, ki pomaga uravnavati raven glukoze v krvi, in to vpliva tudi na razpoloženje.
Anemiji – banane vsebujejo veliko železa in spodbujajo nastanek hemoglobina v krvi.
Krvnem tlaku – ta tropski sadež vsebuje zelo veliko kalija in malo soli, zato znižuje krvni tlak. Tako zelo, da je ameriški FDA, Urad za hrano in zdravila, trgovcem z bananami dovolil, da na ovojnini označijo, da banane znižujejo krvni tlak in preprečujejo možnost kapi.
Krepijo možganske sposobnosti – dvesto študentov angleške šole Twickenham school je leto dni za zajtrk, odmor in kosilo uživalo banane, da bi okrepili umske sposobnosti. Raziskovalci so ugotovili, da so učenci zaradi kalija, ki ga banane vsebujejo, bili bolj dejavni pri pouku.
Zaprtju – banane vsebujejo veliko vlaknin, zato se izboljša delovanje črevesja in tako odpravlja zaprtje, ne da bi človek moral vzeti zdravila.
Mačku – eden od najhitrejših načinov, kako premagati mačka, je pitje mlečnega bananinega šejka z medom. Banana pomiri želodec, med dvigne nizko raven sladkorja v krvi, mleko pa pomiri in rehidrira prebavila.
Zgagi – banane delujejo kot naravni antacid, zmanjšujejo kislost v želodcu in olajšajo zgago.
Jutranji slabosti – uživanje banan kot prigrizkov, pomaga ohranjati ustrezno raven krvnega sladkorja in preprečuje jutranjo slabost.
Piku komarjev – mesto pika zdrgnite z notranjo stranjo bananinega olupka, to pomaga zmanjšati oteklino in srbečico.
Živčevju – banane vsebujejo veliko vitaminov iz skupine B in pomirjajo živčevje.
Debelosti – raziskave avstrijskega psihološkega inštituta so pokazale, da ljudje, ki so pod stresom, zelo radi posegajo po čokoladi in čipsu. Proučili so 5000 ljudi s čezmerno telesno težo in večina je bila res zaposlena na stresnih delovnih mestih. Da bi se ljudje na takšnih delovnih mestih ognili lakoti kot posledici padca krvnega tlaka, naj vsake dve uri zaužijejo hrano z ogljikovimi hidrati (banane), da raven glukoze v krvi ostaja stabilna.
Razjedi na želodcu – banane so zaradi svoje mehke teksture odlična dietna hrana. To je edino presno sadje, ki ga lahko brez škode uživajo tudi bolniki s kronično razjedo na želodcu. Nevtralizira čezmerno kislino v želodcu in zmanjšuje preobčutljivost prebavil.
Nadzoru temperature – banana je sadež, ki znižuje telesno temperaturo in pomirja nosečnice. Na Tajskem nosečnice uživajo banane, da bi se otrok rodil s pravo telesno temperaturo.
Banane so pravo naravno zdravilo za številne bolezni. Če jih primerjamo z jabolkom, imajo štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamina A in železa, ter dvakrat več drugih rudninskih snovi. Bogate so tudi s kalijem in sodijo med najboljša živila. Morda je čas, da spremenimo znani rek in rečemo: Banana na dan, odžene zdravnika stran.
KAKO OHRANITI SVEŽA JAJCA
Svežim jajcem podaljšamo rok trajanja, če jih premažemo s tenko plastjo kokosovega olja ali masti (razlika med njima je zgolj v agregatnem stanju, saj se kokosovo olje pri temperaturi, nižji od 26 stopinj Celzija, strdi). Tako premazana jajca se lahko ohranijo celo od 9 do 12 mesecev.
DO ČISTEGA S KISOM, SODO BIKARBONO, SOLJO IN LIMONO
Da bi imeli v bivalnih prostorih čim manj strupenih snovi, se je dobro vrniti k čistilom, ki so jih uporabljale že naše babice, saj so strupene snovi najpogosteje v sodobnih belilih, sredstvih za poliranje kovin in lesa, tekočinah za pranje stekla in razkužilih.
Raziskave so namreč pokazale, da so strupene kemikalije v gospodinjstvu trikrat bolj nevarne za nastanek degenerativnih bolezni, kot je onesnažen zrak. Dobro je tudi brati deklaracije na čistilih. Če ta vsebujejo klorine (chlorine, sodium hypochlorine, hypoclorite), petrolej (petroleum), amonijak (ammonia), fenol (phenol), kresol, nitrobenzen in formaldehid je bolje, da jih ne uporabljamo. Te spojine dražijo pljuča, kožo in oči, škodujejo ledvicam, jetrom in živčevju. Ogrožajo imunski sistem, povezujejo jih tudi z astmo in pljučnimi boleznimi. Med proizvodnjo teh snovi se razpršujejo strupene snovi in tako prehajajo v okolje ter onesnažujejo zrak in planet.
Nekaj predlogov za neškodljivo čiščenje: parket lahko enkrat na teden obrišemo z vlažno krpo, namočeno v toplo vodo z nekaj kapljic eteričnega olja bora. To bo parketu vrnilo sijaj in preprečilo izsuševanje. Temnejše pohištvo lahko obrišemo s toplo vodo, v katero damo nekaj kave instant. To mu osveži barvo. Usnjeno pohištvo lahko zdrgnemo z notranjo stranjo bananinega olupka, da se bo lesketalo in bo videti kakor novo, vendar to najprej preskusite na kakšnem manj vidnem delu pohištva. Lakirane predmete lahko zdrgnemo z lanenim oljem. Stare lesene stole je mogoče osvežiti z mešanico oljčnega olja in limoninega soka ter vse zdrgniti s suho, mehko krpo.
Kopalno kad lahko očistimo z nerazredčenim limoninim sokom ali kisom. Mrežice s pip očistimo tako, da jih za nekaj ur (najbolje čez noč) namočimo v kisu, školjko in pipe pa tako, da za približno uro položimo nanje papirnate brisače, natopljene v kis ali limonin sok. Fuge očistimo s pecilnim praškom in krtačko za zobe. Da bi odstranili neprijeten vonj iz odtokov, vanje damo malo soli in sode bikarbone ter prelijemo s kisom.
Hladilnik očistimo s toplo vodo, v katero smo dali kis, limono ali sodo bikarbono. Če v kuhinji neprijetno diši, zakuhajmo vodo s sladkorjem in cimetom, in pustimo, da izpari. Iz posod odstranimo zapečene ostanke hrane tako, da v njih prekuhamo vodo s pecilnim praškom ali soljo.
Kis lahko uporabljamo tudi za čiščenje oken. V razpršilko nalijemo mešanico tople vode in kisa, popršimo po steklu in obrišemo. Če so okna zelo umazana, mešanici dodajo še nekaj škroba.
Če želimo, da pralna oblačila ohranijo barvo, jih pred pranjem namočimo v toplo vodo z malo soli. Madeže od kave na oblačilih takoj popršimo z mineralno vodo ali posujemo s pecilnim praškom ali sodo bikarbono. Pustimo, da se posuši, nato skrtačimo. Žvečilni gumi odstranimo z oblačil tako, da damo oblačilo v hladilnik ali zamrzovalno skrinjo, ko zmrzne, žvečilni gumi samo postrgamo. Šminko odstranimo z oblačil s krpo, namočeno v alkohol.
Če želimo, da se bodo bleščali večji listi sobnih rastlin, jih previdno obrišemo z notranjim delom bananinega olupka.
Nasveti so bili objavljeni v reviji AURA, januar 2015, št. 305