DOBER NASVET NI NIKOLI ODVEČ

KATERA RASLINA NAJUČINKOVITEJE OČISTI ORGANIZEM

Danes se je težko ogniti strupenim snovem, ki jih vnašamo v organizem s hrano, vodo, kozmetiko ali pa te prihajajo v telo iz onesnaženega okolja. Te snovi začne telo skladiščiti povsod po telesu, predvsem v maščobno tkivo in morebitni celulit, zato je nujno od časa do časa telo razstrupiti. Japonski zdravnik dr. Jošijaki Omura je ugotovil, da med začimbnimi rastlinami koriander najmočneje razstruplja telo. Nekateri ga imenujejo tudi kitajski peteršilj. Dr. Jošijaki Omura je najbolj zaslužen za odkritje njegovega močnega antioksidativnega delovanja. Odkril je, da koriandrovi listi pospešujejo izločanje živega srebra, svinca in aluminija iz telesa in tako pomagajo, da se telo uspešno spoprijema z okužbami.

Koriander sodi med najstarejše začimbne rastline na Zemlji. Uporabna je vsa rastlina, najbolj pa listi, plodovi in semena. V Evropi uporabljamo večinoma koriandrova semena, ki jih dodajamo različnim jedem in solatam. Najbolje jih je zmeti, ker se šele tedaj začuti njihov sladkast okus, ki spominja na zmes limone in koromača. Koriander je bogat z eteričnimi olji, beljakovinami, vitaminom C in organskimi kislinami. Poznavalci pravijo, da je tudi antiseptik, antispazmolitik, diuretik in celo afrodiziak. Učinkovito odpravlja težave pri revmi in artritisu, pomaga pri oslabljenem delovanju ledvic, saj njegove sestavine pomagajo izločati presežek tekočin iz organizma. Nekatere njegove kisline pozitivno delujejo na zmanjšanje ravni holesterola v krvi in pospešujejo čiščenje sten žil. Koriander pomaga tudi pri anemiji, boleči menstruaciji, spodbuja tek in pripomore k boljšemu vidu, saj vsebuje vitamin A, fosfor in antioksidante. Pomaga tudi pri kožnih težavah, uravnavanju ravni sladkorja v krvi, pravilnem delovanje jeter, črevesja in driski.

Da bi lahko razstrupili organizem z zeleno rastlino koriandra, jo je treba uživati vsaj tri tedne. Sveže koriandrove liste lahko dodamo solati, namazom, kuhanim jedem in sokovom ali smutijem.

Najbolje je, da imamo to uporabno rastlino zmeraj pri roki. Vzgojimo jo sami. Koriandrova semena, ki jih lahko kupimo v vsaki trgovini z živili, za nekaj ur namočimo v vodi in jih nato posadimo v lonček. V štirinajstih dneh vzklijejo nežne rastlinice, ki lahko zrastejo od 30 do 90 centimetrov. Na vsake tri tedne lahko zasejemo nov lonček.

 

KAJ NAM RAZKRIVAJO NOHTI

Nohti so pravi majhni zasloni, na katerih se kaže zdravje našega organizma in opozarjajo na morebitne težave z zdravjem. Če se nohti luščijo, napovedujejo, da morda telesu manjka želodčne kisline. Da bi rešili to težavo, je dobro vsako jutro na tešče spiti toplo vodo, v katero smo stisnili polovico limone. Če so nohti suhi in krhki nam lahko primanjkuje vitamina A, zato uživajmo več korenja, buč, dinj ali breskev. Boleča in razpokana obnohtna kožica kaže na pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin. Tedaj je dobro to območje negovati z mandljevim oljem ali oljem pšeničnih kalčkov in mazati nohte s čistim vitaminom E. Krhki in ukrivljeni nohti opozarjajo na glivice. Zmanjšati je treba delež ogljikovih hidratov v prehrani. Dobro je uživati več česna, nohte pa mazati z oljem avstralskega čajevca ali divjega origana, ali pa jih natreti s česnom in medom.

Če na nohtih ni opaziti lunice lahko to kaže na pomanjkanje beljakovin in motnje presnove, tedaj je najbolje poiskati zdravniško pomoč. Če so nohti rumenkasti, je takšna barva lahko posledica pretiranega lakiranja, kajenja ali težav z jetri. Dobro jih je mazati z vitaminom E ali ricinusovim oljem, pomešanim z limoninim sokom. Nohti z vzdolžnimi brazdami lahko opozarjajo na preveč težkih kovin v telesu, in na nezmožnost jeter, da se s tem spoprimejo. Nujno je razstrupiti telo, predvsem jetra. Nohti s prečnimi brazdami lahko nakazujejo začetek demence in na težave z mikrocirkulacijo. Dobro je več telesno vaditi, biti pozoren na prehrano in zaposliti možgane s primernimi umskimi vajami. Nohti z belimi pikicami opozarjajo na pomanjkanje cinka, zato je treba uživati živila, ki ga vsebujejo.

Ženske z umetnimi nohti naj posebno pozornost namenijo čistoči nohtov, saj se pod debelimi nanosi plastike skriva pravo kraljestvo bakterij, ki se zbirajo v nevidnih prostorih pod nohti. Tja zaidejo tudi ostanki hrane, umazanija in bolezenske klice, ki se skozi nos ali usta hitro prenesejo v organizem.

Lasje, kosti in nohti so v resnici subtilne antene, ki, ne da bi se mi tega zavedali, iz vesolja in okolja zbirajo informacije in pripomorejo k uravnoteženem in zdravem stanju organizma. Zato naj nohti kar ostanejo takšni, kot nam jih je dala narava, ni jih dobro ne lakirati ne premazovati z umetnimi snovmi. Lak za nohte in umetni nohti tudi preprečujejo dostop sončne svetlobe do nohtov. Ta je za nohte prav tako pomembna kot za druge dele organizma. Zato otrokom nohtov ne lakirajmo. Če jih grizejo, je potrebno poiskati strokovno pomoč, da bi se odpravili vzroki psihičnih napetosti v otroku.

Ljudsko izročilo priporoča, naj se nohti urejajo ob ponedeljkih, če želimo živeti v blaginji. Ne glede na to, ali ta nasvet drži ali ne, pa redno skrbimo za čiste in urejene nohte ter zdrav življenjski slog, da bo tudi z našim organizmom vse tako, kot mora biti.

 

KAKO SI Z ALEXANDROVO TEHNIKO POMAGAMO PRI BOLEČI HRBTENICI

Marsikdo se pritožuje nad bolečinami v hrbtenici. Včasih jih je mogoče odpraviti s preprosto metodo, z rednim ležanjem na trdni podlagi, vendar je to treba početi pravilno. Najprej se postavimo ob zid in ugotovimo, koliko je glava odmaknjena od zida, saj nam to pokaže, koliko naj bo debela blazina za pod glavo. Nato ležemo s hrbtom na tla, na trdo podlago, glavo pa podpremo z ustrezno debelo blazino. Noge dvignemo, kolena upognemo in noge položimo na tla. Kolena naj bodo razmaknjene v širini kolkov in naj ne padajo vstran. Stopala kar se da približamo k zadnjici, vendar se moramo v tem položaju kljub vsemu še zmeraj počutiti udobno.

Roke počivajo na tleh z upognjenimi komolci, ki naj bodo čim dlje od ramen, dlani pa na spodnjem delu trebuha. V tem položaju počivamo vsaj 5 minut na dan. Po nekaj dneh privajanja, čas ležanja na tleh podaljšamo. Idealno je, če ležimo 20 minut na dan. Takšno redno ležanje pomaga hrbtenici, da se vrne v normalen, zdrav položaj.

Iz ležečega položaja vstanemo tako, da se počasi obrnemo v levo ali desno, se spravimo na kolena in nato vzravnamo. Ko se s takšno vajo hrbtenica povrne v svoje normalno stanje, nam to da novih moči za naprej.

Objavljeno v reviji AURA št. 303, november 2014

Fotografija: 123 RF

 

Več ...