DOBER NASVET NI NIKOLI ODVEČ

NE SUŠIMO PERILA NA RADIATORJU!

Med sušenjem opranih oblačil na radiatorju izhlapevata iz njih pralni prašek in mehčalec. Tako se tako poveča možnost, da postanemo preobčutljivi za hlapljive kemikalije, zato se je treba sušenju perila v stanovanju ogibati. V teh zimskih mesecih pa je dobro ob radiator postaviti posodico z vodo, da se zrak vlaži, saj suh zrak slabo vpliva na sluznico dihal. Ta se izsuši in postane manj odporna za različne alergene in povzročitelje okužb. S sušenjem perila v stanovanju se v njem tudi poveča vlaga za 30 odstotkov in tako povečuje tveganje za astmo in alergije, zlasti pri otrocih.

Znamenja okužbe dihal so številna: kašljanje, draženje oči, grla in kože, glavobol in slabost.

ALUFOLIJA KOT POMOČ PRI ZDRAVLJENJU

Pokazalo se je, da je navadna aluminijasta folija uporabna ne samo za pripravo hrane in zavijanje, temveč tudi kot pomoč pri zdravljenju. Pri bolečinah v vratu, hrbtu, ramenih, kolenih, sklepih ali peti lahko poskusimo bolečino pregnati tako, da boleče mesto ovijemo v alufolijo. Kot kažejo izkušnje, čez nekaj časa bolečina izgine, seveda če je ne povzroča kaj hujšega. Zavijanje v alufolijo naj bi bilo uspešno tudi pri protinu in zaraščanju tkiva po operacijah.

Folijo lahko pričvrstimo z obližem. Pri dolgotrajnejših bolečinah, na primer revmatizmu, jo je treba nositi deset do dvanajst dni in to ves dan, nato pa za teden in dva narediti premor, in če se bolečina ne odpravi, zadevo ponoviti.

Folija deluje protivnetno. Učinkovita naj bi bila zato, ker okrepi Zemljino magnetno polje in pomaga povrniti pretrgano povezavo med prizadetimi celicami in Zemljinim magnetnim poljem. Njena gladka površina tudi preprečuje prodiranje zunanjih neharmoničnih vibracij v človeško telo, ker jih prevzema vase.

Nekateri svetujejo, naj jo uporabljamo tudi pri prehladu, in sicer naj si z njo ovijemo stopala. S petimi do sedmimi plastmi folije, med katere damo papir ali bombažno tkanino, ovijemo stopala za približno uro. Nato obloge snamemo in po dveh urah stopala znova povijemo. Spet naredimo premor in vse še enkrat povijemo za eno uro. Postopek ponavljamo nekaj dni, dokler se stanje ne izboljša.

KAKO SI POMAGATI PRI KRČNIH ŽILAH

Krčne (varikozne) žile so zelo pogosta nadloga. Medtem ko upoštevate zdravniške nasvete, si lahko pomagate tudi s prijemi ljudskega zdravilstva. Tradicionalno rusko zdravilstvo kot pomoč pri lajšanju težav s krčnimi žilami svetuje česnovo olje. Olje je treba vtreti v krčne vene, nato nogo oviti s polivinil vrečko (ali prozorno folijo za živila) in toplo tkanino. Najbolje je to storiti pred spanjem in oblogo pustiti čez noč. Zjutraj je treba noge umiti.

Česnovo olje naj bi pomagalo tudi pri osteohondrozi (bolečinah v križu) in pri zaradi artroze bolečih sklepih na rokah ali nogah. Česnovo olje se utre v boleča mesta, nato se ud ali členek ovije s polivinilom in toplo krpo, rokavico, nogavico ali kakšno drugo toplo tkanino. Že po nekaj dneh človek začuti olajšanje, obnovi se gibljivost sklepov in zmanjšajo se bolečine. To naj bi delali približno dva meseca. Česnovo olje je treba vsak dan dobro pretresti.

Kako pripraviti česnovo olje

Olupimo od 300 do 400 gramov česna in ga drobno nasekljamo. Vsebino stresemo v kozarec za vlaganje in jo prelijemo z litrom kakovostnega nerafiniranega olja (oljčnim, sončničnim ali katerim drugim). Kozarec dobro zapremo s pokrovom in pustimo stati dva tedna v temnem prostoru pri sobni temperaturi. Po dveh tednih olje precedimo skozi tri ali štiri plasti gaze ali pa dvakrat skozi plastično cedilo z drobnimi luknjicami.

123RF 8633865 ali 24620863

.S krčnimi žilami se lahko spoprimemo tudi z jabolčnim kisom. To je zelo preprosta in učinkovita metoda. V jabolčni kis namočimo kosem vate in ga pazljivo utremo v krčne žile. To naredimo vsaj dvakrat na dan, zjutraj ali zvečer, priporočljivo pa je to početi tudi večkrat na dan. Prvi uspehi se pokažejo že po mesecu dni.

Vaje ruskega akademika A. A. Mikulina v boju s krčnimi žilami

Metoda ruskega akademika A. A. Mikulina je zelo preprosta in je pomagala številnih ljudem. Pravzaprav je to nožna telovadba. Za sekundo se tridesetkrat dvignemo na prste, pete naj bodo za centimeter od tal, nato pa se naglo spustimo na pete, da začutimo blag udarec, kot na primer pri hitri hoji ali teku. Po seriji tridesetih dvigov počivamo od pet do deset sekund, nato serijo ponovimo. Na prste se ni treba dvigati več kot centimeter, da se ne bi noge prehitro utrudile in vaja ne bi imela želenega pozitivnega učinka.

BARVA SKODELIC VPLIVA NA OKUS

Na vsem svetu spijemo v enem dnevu več kot 2,25 milijarde skodelic kave, seveda ob tem zaužijemo tudi sladkor. Znanstveniki trdijo, da modre in steklene skodelice zmanjšujejo grenak okus kave in v skodelice takšne barve ljudje dodajajo manj sladkorja.

Znanstveniki iz Avstralije in Anglije so namreč opravili raziskavo, s katero so preverjali, kako barva skodelic vpliva na okus sladkega in grenkega. Šestintrideset prostovoljcev je pilo kavo iz skodelic treh barv: belih, modrih in prozornih. Kot je povedal vodja raziskave dr. George Doorn z avstralske univerze, barva skodelic vpliva na zaznavanje okusa kave. Ugotovili so, da se zdi ljudem kava iz modrih skodelic slajša, iz belih pa grenkejša.

V neki drugi raziskavi pa so odkrili, da se zdi jagodni mousse veliko slajši, če ga postrežemo na belem krožniku, za 10 do 15 odstotkov se zdi slajši od tistega na črnem.

Objavljeno v reviji AURA, december 2014, št. 304

 

Več ...