DOBER NASVET NI NIKOLI ODVEČ

ALI NAJ OTROCI SPIJO PODNEVI

Raziskave kažejo, da otroci starejši od dveh let, ki spijo čez dan, ne spijo kakovostno.

Dolžina in kakovost spanja je povezana z otrokovim zdravjem in razvojem, zato starši in osebje v vrtcih spodbujajo otroke, naj spijo čez dan. Raziskovalci so skušali ugotoviti, kako spanje čez dan vpliva na kakovost nočnega spanja, na vedenje, umske sposobnosti in fizično zdravje.

Zbrali so ugotovitve 26 raziskav, ki so proučevale spanje otrok do petega leta starosti. Podatke so objavili na spletni strani revije Journal Archives of Disease in Childhood.

Pokazalo se je, da otroci starejši od dveh let, ki spijo čez dan, potrebujejo zvečer več časa, da zaspijo, skrajša pa se tudi dolžina nočnega spanja. Vpliv spanja čez dan na otrokovo vedenje in razvoj ni bil opazen.

Prav je, da otroci do dveh let starosti spijo tudi podnevi, saj je to dobro za njihovo zdravje in razvoj. Po tej starosti pa se čez dan že veliko bolj zamotijo z drugimi stvari in postane zanje bolj pomembna kakovost nočnega spanja. Kadar pa ima predšolski otrok težave s spanjem ponoči, je razumljivo, da mora spati tudi čez dan.

Nasvete zbrala Daja Kiari. V članku so še naslednji nasveti: Tri skodelice črnega čaja na dan zmanjšajo tveganje za diabetes; Ali poznate oznake na zobni pasti; Kako odgnati črne misli. Celoten članek lahko preberete v reviji AURA, april 2015, št. 307

Več ...