DOBER NASVET NI NIKOLI ODVEČ

FRANKOVO ZNAMENJE

Frankovo znamenje je vrsta dermatološkega znamenja, ki je dobilo ime po zdravniku Sandersu T. Franku, ki je leta 1973 prvi postavil domnevo, da bi bila lahko značilna kožna guba na ušesnem mešičku povezana z aterosklerozo in boleznimi srca in žilja. Na temelju njegovih opazovanj so po svetu pozneje opravili več kot 40 raziskav, ki so potrdile upravičenost njegove domneve.

Takšno raziskavo so leta 2006 naredili tudi na Hrvaškem, na vzorcu 60 ljudi, starih od 53 do 78 let. Razdelili so jih v dve skupini. V skupini A so bili ljudje, ki so imeli Frankovo gubo, ljudje brez nje pa so sestavljali skupino B. Vsem so opravili dvojni Doppler karotidnih arterij, določili debelino intime in medije karotidnih arterij. Raziskava je pokazala, da se je pri 73 odstotkih udeležencev raziskave, ki so imeli to znamenje, izkazalo, da je bilo pri njih res povečano tveganje za razvoj cerebrovaskularnih bolezni, pri tistih, ki te gube niso imeli, pa so takšno tveganje ugotovili pri 30 odstotkih udeležencev raziskave. Razlika je bila statistično pomembna, zato je priporočljivo, da ljudje, ki imajo takšno gubo, redno preverjajo stanje svojega ožilja in srca. Frankovo znamenje se večinoma povezuje s predčasnim razvojem ateroskleroze, povišanim krvnim tlakom, srčno in možgansko kapjo ter koronarnimi boleznimi srca (angino pektoris).

Ker se Frankovo znamenje pojavi še predno se pojavijo prva znamenja bolezni srca in krvnih žil, je zelo pomembno svarilno znamenje, saj če ga upoštevamo, lahko zmanjšamo smrtnost in invalidnost zaradi omenjenih bolezni za polovico. Na to morajo biti pozorni zlasti tisti, ki imajo Frankovo znamenje na obeh ušesnih mešičkih.

Druge nasvete: Previdno z ingverjem; Najpogostejše napake pri uporabi česna, Sedenje na straniščni školjki lahko povzroči rak debele črevesa? lahko preberete v reviji AURA, maj 2015, št. 308
 

Več ...