DOBER NASVET – KOMBINACIJA HRANE IN ZDRAVIL

 

Ko je 70-letnik prebolel pljučnico, ni imel nobenega teka več, pil je lahko le sokove. Najbolj mu je teknil brusnični sok, ki ga je pil vsak dan. Šest tednov pozneje je bolnik nenadoma umrl. Leta je namreč jemal varfarin (marivarin), zdravilo za preprečevanje nastanka krvnih strdkov, ki lahko povzročijo zastoj srca ali možgansko kap. Brusnični sok, ki ga je tako rad pil, pa vsebuje flavonoide, ti pa zavirajo encim za razgradnjo zdravila, zato je količina zdravila v telesu nevarno naraščala. In kot je poročala nemška revija Spiegel, je moški umrl zaradi krvavitev v srcu in črevesju.

Čeprav je opozoril o previdnosti pri uživanju hrane in jemanju zdravil kar veliko, pa še zmeraj ni nekega pregleda, kako pogosto se zgodijo takšni tragični primeri in kakšne posledice ima uživanje določene hrane na posamezna zdravila. Tako je na primer že znano, da jemanje multivitaminskih tablet preprečuje delovanje zdravil proti redčenju krvi, saj vsebujejo vitamin K, ki slabi njihovo učinkovanje, vendar se lahko to zgodi, tudi pri zaužitju velikih količin špinače ali zelja, saj ti dve vrsti zelenjave vsebujejo veliko vitamina K.

Bolniki s težavami s ščitnico morajo svoja zdravila jemati na tešče. Kljub temu opozorilom, da nekateri bolniki tega ne upoštevajo in jih jemljejo kar med obrokom, s pojasnilom, da si tako varujejo želodec. To je morda res učinkovito pri nekaterih drugih zdravilih, vendar to ne velja za dodane ščitnične hormone. Hrana v črevesju namreč preprečuje, da bi črevesje vsrkalo predpisane hormone. Podobna težava nastaja tudi pri nekaterih antibiotikih (tetraciklinih) ali zdravilih proti osteoporozi, če se jih uživa skupaj z mlekom ali mineralno vodo, ki vsebuje kalcij. Kalcij namreč s temi zdravili ustvari kompleks in telo potem teh zdravil ne more dobro sprejeti.

Prav tako se ob uživanju zdravil ne priporoča pitje soka iz grenivk. Kot so v dvajsetletni raziskavi dokazali kanadski raziskovalci iz Lawson Health Research Institute ta sok zavira razgraditev več kot 85 zdravil in potem ta zdravila delujejo močneje. Že kozarec z 200 mililitrov grenivkinega soka lahko povzroči padec krvnega tlaka, težave z ledvicami in mišicami. Zato naj se bolniki, ki jemljejo zdravila glede pitja grenivkinega soka posvetujejo z zdravnikom in mu to posebej omenijo.

Da zdravil ni dobro uživati ob pitju alkohola, pa je večinoma že dobro znano, takšno opozorilo je po navadi tudi v navodilih za jemanje zdravil. Najbolje je vsa zdravila zaužiti z vodo, saj je tako še najmanj težav.

Nasvet objavljen v reviji AURA, julij 2014, št. 298

Več ...