ČUSTVA VPLIVAJO NA TELO

POTLAČENA ČUSTVA – VZROK ZA BOLEZEN

Ste kdaj imeli »zlomljeno srce«? Morda je prijatelj, ki ste mu zelo zaupali, rekel nekaj, kar je ranilo vaše občutke … Občutili ste hudo srčno bolečino, vendar si tega niste priznali – potlačili ste jo in skušali pozabiti. To vam je uspelo, vendar pa se niste zavedali, da je bolečina ostala in delovala naprej … Sčasoma se je v vas morda prikradel nerazložljiv strah, življenje je postalo stresno, nenadoma ste zboleli ali se poškodovali. Številni znanstveniki in zdravniki namreč spoznavajo: Naša »čustvena prtljaga« lahko povzroča telesno bolečino, bolezni in celo poškodbe. Čustva, ki jih skrijemo pred seboj in drugimi ter jih »pokopljemo« globoko v podzavest, so pogosto vzrok nesrečnih razmerij, medosebnih nesoglasij, finančnih težav in drugih nevšečnosti.

Tudi zdravniki so vse bolj prepričani, da sta naše telo in um medsebojno povezana in vplivata drug na drugega. »Pokopana« čustva, s katerimi se nismo spoprijeli pravilno, lahko povzročijo veliko različnih težav. O tem, da čustva neposredno učinkujejo na fizično telo, so namreč opravili več resnih znanstvenih raziskav.

►Raziskovalci na Duke University Medical Center v Združenih državah Amerike so proučevali bolnike z arteriosklerozo in spoznali, da je bila čustvena podpora pomemben dejavnik pri njihovem okrevanju. Izkazalo se je namreč, da je umrlo več bolnikov, ki niso imeli čustvene podpore partnerja ali prijatelja, kakor tistih, ki so takšno podporo imeli. Raziskava, ki je potekala kar pet let, je pokazala, da je bila stopnja umrljivosti pri bolnikih s čustveno podporo sedemnajstodstotna, pri tistih, ki takšne podpore niso prejeli, pa kar petdesetodstotna.

►Medicinski strokovnjaki na Montreal Heart Institute v Kanadi so razkrili, da je umrlo več bolnikov, ki jih je zadela srčna kap, in so bili tudi depresivni, kakor bolnikov, ki depresije niso imeli. V polletni raziskavi se je izkazalo, da je umrlo šestnajst odstotkov depresivnih bolnikov, in le trije odstotki tistih, ki niso imeli depresije.

►Ena izmed obsežnejših študij – v njej je sodelovalo sedemnajst tisoč ljudi – je pokazala osupljive izide … Ljudje, ki so v otroštvu doživeli eno ali več neprijetnih, škodljivih ali sovražnih izkušenj (to se je zgodilo več kot polovici udeležencev raziskave!), so bili od štirikrat do petdesetkrat bolj dovzetni za telesne bolezni, med drugim za obolenja srca in sladkorno bolezen. Bolj so bili dovzetni tudi za zlome, pogosteje so imeli težave z alkoholizmom ali različne težave s hranjenjem in druge podobne motnje.

Vendar pa ne zbolijo prav vsi ljudje, ki so v življenju doživeli travmatično izkušnjo. Kajti jeza, žalost ali strah sami po sebi še ne povzročijo bolezni, težave ali motnje, te se pojavijo šele takrat, kadar občutke, ki jih je sprožil neki travmatični dogodek ali zloraba, zakopljemo globoko vase, jih zadušimo. Takšna potisnjena čustva namreč vztrajajo v našem telesu in umu, in se, če se ne razrešijo, ne ugotovijo in ne odpravijo, razvijejo v telesno bolezen ali hujše čustvene težave.

Lara Stanovnik, celoten članek lahko preberete v reviji AURA, december 2014, št. 303

 

Več ...