BOG LAHKO IZBRIŠE KARMO – POGOVOR: SRILAKSHMI OPPECINI

»Srečo si ustvarjate sami! V vaših rokah je!« pravi Srilakshmi Oppecini, predsednica Inštituta za astrološke in psihosomatske svete vede iz Mayapurja, v Indiji (Mayapur Astrologic and Psychosomatic Sacred Sciences). Izjemna psihologinja, astrologinja in bralka z dlani, je napisala knjigo s protislovnim naslovom Kako lahko s pomočjo astrologije v svojem življenju povzročite nered? (How to mess up your life with Astrology?). V njej je opisala, da se je življenje nekaterih ljudi, ki so obiskali astrologa, še poslabšalo – saj ta ni bil res učen, inteligenten in etičen strokovnjak: »Astrolog ne bi smel govoriti o tem, kaj v strankinem življenju ne poteka dobro, temveč naj bi povedal, kaj naj stranka naredi, da bo njeno življenje boljše.«

Omenili ste, da je astrologija zelo psihološka ...

Vsekakor. In obe, astrologija in psihologija, sta včasih – kadar ju zlorabijo – izjemno nevarni. Ljudje poiščejo marsikdaj pomoč bodisi pri psihologu ali astrologu in žal, od enega ali drugega odhajajo »uničeni«.

Torej je res, kot ste zapisali v naslovu vaše knjige – da lahko astrologija v življenju ljudi povzroči nered?

Naj vam opišem primer iz prakse: Astrolog je nekomu rekel, da je položaj Saturna (pri njem) tako slab, da v življenju ne bo mogel nikoli napredovati. To je vsekakor huda zloraba astrologije! Astrolog nikakor ni le nekdo, ki prikaže stranki stanje njenih planetov. Njegov bistveni cilj je, da ji etično in pravilno pomaga pri reševanju težav. Poleg tega ni pomembno, da astrolog stranki pove prav vse, kar vidi v njeni karti; pove le tisto, kar mora slišati, le petdeset odstotkov tega, kar vidi.

To je podobno kakor pri zdravniku. Ko ga obiščete in vas preišče, vam nikoli podrobno ne razlaga o vaši bolezni. Na kratko vam pove, katera zdravila jemljite in kaj delajte. Astrolog pa »zdravi« občutljivejše čustvene ravni. Dober zdravnik pacientu ne reče: Jutri boste umrli. Pove mu le, česa naj se ogiba, na kaj naj bo pozoren. Prav tako astrolog ne sme stranki reči: V treh dneh vam bo propadel posel. A tako kot pri drugih vrstah znanosti se dogajajo zlorabe tudi pri astrologiji. Izredno zlorabljena je, saj dobro izobraženih in etičnih astrologov primanjkuje.

Astrologija je namreč sveta znanost, ki nam jo je dal Bog, zato je ne smemo zlorabljati. Ker so številni astrologi to znanje zlorabili, krščanstvo astrologije ne sprejema. Izberite si torej res izobraženega in moralnega astrologa. Ne takšnega, ki se je naučil astrologije v dveh mesecih, temveč nekoga, ki ima učitelja, ki ga je poučeval več let. Dandanes t. i. astrologi uporabljajo le računalniške astrološke programe, astrologije sploh ne študirajo. To je nekako tako, kot bi se danes odločila, da bom jutri postala kirurginja! Zjutraj bi na hišo izobesila tablo »Kirurška ambulanta« in začela operirati ljudi. Astrologi in bralci z dlani namreč človeka prav tako operirajo, le na subtilnejših ravneh. A neizobraženi astrologi in svetovalci dobijo za svoje zlorabe izjemno slabo karmo – v naslednjem življenju bodo oslepeli.

Ljudje pravijo, da jim astrologi svetujejo, naj se ločijo, češ da niso poročeni s pravo osebo …

To je neverjetno! Astrologi bi morali o teh rečeh govoriti bolj premišljeno, strankam naj bi znali povedati, da partnerja, ki ga imajo, niso dobili po naključju, četudi je na primer pijanec. Strankam naj bi svetovali, kako naj svoj položaj rešujejo. Poleg tega mora astrolog vedeti, na kateri osebnostno-razvojni stopnji je stranka, in delovati temu primerno. Astrolog ne bi smel govoriti o tem, kaj v strankinem življenju ne poteka dobro, temveč naj bi povedal, kaj naj stranka naredi, da bo njeno življenje boljše.

Astrologija je izjemno obširna, globoka in zelo logična, znanstvena. Če ima na primer nekdo agresivnega partnerja, mora astrolog videti globlje in spoznati, zakaj je tako. Navadno odkrije, da težava ni v partnerju, temveč v stranki. Gre za strankino karmo, saj ima vsako dogajanje svoj vzrok – tega se morda ne spominjamo, vendar pa »dobimo, kar si zaslužimo«. A rešitev ni v tem, da postanemo depresivni, temveč je boljše, da se s težavo spoprimemo.

Navadno moževo ali ženino vedenje še ne povzroča težav. Te nastanejo šele zaradi napačnih odzivov na partnerja. Se odzivamo tako, da partnerja še bolj ponižamo, razjezimo? Če se želimo odzvati pravilno, moramo pogledati položaj z večje oddaljenosti. Vedeti moramo, da je za takšno dogajanje v zakonski zvezi razlog. Morda tudi sami nismo dober mož ali žena, pa vendar od partnerja pričakujemo popolnost … Kot astrologinja in psihologinja bi stranki svetovala, naj bo najprej sama popolna pri opravljanju svojih dolžnosti in obveznosti do partnerja in potem potrpežljivo čaka. Včasih je treba le malo počakati, da zakonec prebrodi neko težavno astrološko obdobje, in se spet vse uredi.

Morda mora biti žena z možem prijaznejša in mu ne sme odrezavo povedati, da je pijanec. Razumeti ga mora, saj pije morda zato, ker je duševno ranjen. Boljše je, da zanj moli, kakor da nanj vpije. Molitve so zelo močno pomagalo. Stranki, ki je duhovno bolj razvita, bi povedala, da obstaja tudi karma – v preteklosti je naredila nekaj slabega – posledice teh dejanj pa zdaj žanje. In karma ni brezizrazno kaznovanje, temveč nam omogoča učenje. Življenje je kakor šola – namenjeno temu, da se nečesa naučimo. Bogu moramo biti hvaležni za vse učenje.

Torej vedno »plačujemo« za pretekle grehe?

Ljudem pravim: Vsi imamo delež slabe in dobre karme. Z njima smo se rodili. Nekdo ima več dobre karme kakor slabe, in nasprotno. Kaj se, tehnično gledano, pravzaprav dogaja? Če se rodimo z veliko dobre karme, življenje uživamo in smo srečni. Vendar tako porabljamo svojo dobro karmo, kot na primer denarne prihranke porabljamo za kupovanje modernih oblek, avtomobilov itn. A bančni račun se nam nekega dne izprazni. Prav tako zmanjka tudi dobre karme. Kadar pa imamo veliko slabe karme in se nam dogaja veliko hudega, moramo vedeti, da s tem zmanjšujemo svojo slabo karmo – kot da bi odplačevali dolgove. Kadar nismo srečni in se v življenju nenehno bojujemo, zmanjšujemo slabo karmo. V duhovnem pomenu velja vse obrnjeno: slabo je dobro – saj s skušanjem težav odplačujemo svoje karmične dolgove. Pomembno je, da delamo dobro tudi takrat, ko se znajdemo v slabem položaju ali pa smo obkroženi z ljudmi, ki so do nas neprijazni in celo okrutni. Tako zmanjšujemo svojo slabo karmo in ne pridobivamo še več nove slabe karme. Tudi ko nam gre najslabše, se ne smemo nikoli odzivati negativno, temveč slabe reči sprejmimo kot karmo.

Nekoč je prišla k meni gospa, prav tedaj se je bila razvezala, bila je jezna in spraševala je, kdaj bo našla drugega moža. Nenehno je naštevala slabe lastnosti prejšnjega. Zato sem jo vprašala: »Ali ne čutiš nobene odgovornosti za vajin slab odnos? Kaj si naredila za to, da bi se odnos z možem izboljšal?« Vidite, navadno ljudje za težave obtožujejo druge, sami pa zanje ne prevzamejo odgovornosti. A tako ustvarjajo še več težav. Ni prav, da težave samo »napihujemo« v pogovorih s prijatelji, saj tako položaj še poslabšamo. Prav je, da za svoje težave ne obtožujemo niti drugih niti sebe, marveč zanje prevzamemo odgovornost in nekaj storimo za to, da se reči ali odnosi izboljšajo.

In če se ljudje znajdejo v zelo hudih težavah …?

Ne glede na to, v kako hudem položaju se znajdete, se umirite in skušajte najti pomoč pri poklicnem svetovalcu. Pred leti sem spoznala par, poročen sedem let, ki se je znašel v hudih težavah. Obiskala me je žena in rekla: »Toliko težav imava …« Dejala sem ji: »Glej, še kakšno leto in pol bo tvoj mož pod vplivom zelo slabih planetov. Ne sovraži te, samo v težavnem položaju je. Le čas mu daj. Ne sili vanj, ničesar ga ne sprašuj, ne ponujaj mu pomoči. Moški tega ne marajo. In prav pred nedavnim mi je ta gospa – videla je nisem dve leti – po elektronski pošti sporočila: »Mož spet ‘prihaja k sebi’ in se mi opravičuje za vse hudo.« Poglejte, eno samo leto strpnosti je rešilo zakon! Vidite, takšna je vloga usposobljenega astrologa. Astrolog naj zakoncema, ki imata težave, raje svetuje, naj več molita in postaneta strpnejša. Namesto da jima predlaga ločitev, naj jima reče, da čas celi rane in da je dobro, da ljudje potrpežljivo prenašamo učenje, ki nam ga ponuja lekcija z navidezno slabim zakoncem (vsi imamo v sebi tako dobro kot slabo). Če bi se ločila, se njune težave ne bi rešile – v novem zakonu bi imela enake. Težava torej ni v naših partnerjih, marveč v naši karmi.

Neka druga gospa, ki me je nekoč obiskala, je želela omožiti bogataša. Najprej se je poročila z nekom, ki je imel veliko možnosti, da bo kmalu obogatel. Vendar se to ni zgodilo. Ločila se je in se omožila z drugim, bogatejšim. Njegov oče je bil bogataš in vedela, je, da bo kmalu umrl ter sinu zapustil posest. Ko je oče umrl, posesti ni dal možu … Tudi njen drugi mož ni obogatel in spet se je ločila. Potem me je obiskala in mi rekla: »Ali mi lahko poveš, kako naj najdem bogataša? Skušala sem ji dopovedati, da v njeni karmi ni zapisano, da bo poročila bogataša. Četudi bi se bila poročila stokrat, njeni možje ne bi postali bogataši ali pa bi bogastvo izgubili. Ni me razumela. Tretjič se je poročila z bogatašem. Ali verjamete, da je že v enem letu po poroki izgubil vse bogastvo?! Tega ni razumela in hotela se je znova poročiti. Povedala sem ji, da ni težava v možu, temveč v njej, saj zahteva nekaj, česar ji vesolje zdaj ne more dati. Rekla sem ji: »Začeti moraš delati, nič se ne dobi zastonj. Zakaj si odvisna od moža, zakaj se ne začneš preživljati sama? Če želiš imeti denar, delaj in ga boš zaslužila.«

Astrologa ne moremo ukaniti. Včasih pride k meni ženska in pove: »Prav s tem moškim bi se rada poročila!« Odvrnem, da astrologija ni magija. Kajti če vesolje v nekaj silimo, tisto tudi kmalu izgubimo. Astrologije torej ne smemo zlorabljati za to, da bi dobili, kar hočemo. Takšne izkušnje imam tudi s Slovenci, ki morda od svojih zakoncev niso dobili tistega, kar so pričakovali. Sprašujejo me: »Kdaj se bom ločila? Sita sem tega moža! Kakšen bo moj naslednji mož?« Odgovarjam: »Takšnih vprašanj astrologu ne postavljamo, kajti takšno razmišljanje nasprotuje astrološki etiki. Namen astrologije je namreč pravilno opravljanje svoje dolžnosti in povezovanje z Bogom. Če astrolog svetuje v nasprotju s tema načeloma, ne opravlja astrologije, marveč goljufivo dejanje. Astrologija naj bi nam pomagala. Strinjam se, morda niste poročeni s kompatibilno osebo, a skušajte odkriti, kakšna je njena in vaša narava. Razmislita, kaj bi lahko storila, da bi vajin zakon postal dober. In če ste zelo inteligentni, boste tako tudi naredili. Poznam namreč zakone – v njih so bili zakonci stoodstotno skladni, a vendar so se ločili. Pa tudi takšne pare, ki imajo le tri odstotke medsebojne kompatibilnosti, pa so poročeni že šestdeset let.

Pomembni sta torej predvsem zrelost in zmožnost posameznikov, da vidijo življenje »v pravi luči«. Vendar ne tako, kot me je vprašala neka gospa: »Kaj ima življenje zame? Preberi mi iz karte!« Ta oseba je bila zmedena in ni vedela, kaj naj počne. Vedno je čakala le na srečo, na usodo, ki bo prevzela njeno življenje in jo popeljala skozenj. Vendar tako ne gre. Nasprotno – mi imamo nekaj, kar lahko damo življenju! Nekaj moramo pripeljati vanj! Ne čakajmo, da bo nekaj prišlo k nam … Delujmo, delajmo najboljše, saj nismo odvisni od zvezd, da bi nam podarjale srečo. Srečo si ustvarjate sami!

Ali se lahko (dobri in slabi) karmi ognemo?

Prava duhovnost (molitev, mantra, duhovni obredi, prebiranje svetih del, etično in moralno vedenje, dosledno spoštovanje božjih zakonov in sledenje gurujevim navodilom) je edina pot, po kateri se lahko naša (dobra in slaba) karma izbriše. Dobro in slabo karmo nenehno ustvarjamo – s svojimi dejanji jo povečujemo ali zmanjšujemo (bodisi dobro ali slabo karmo). Vendar dobra in slaba karma ne bosta prešli vse dotlej, dokler ne bomo začeli vaditi neke resne duhovne prakse. Če tega ne bomo storili, se bomo zaradi dobre in slabe karme morali znova roditi v tem začasnem svetu, polnem trpljenja.

Če pa bomo sledili resnemu duhovnemu življenju, bomo ustvarjali posebno karmo, ki presega navadno. Krišna je namreč dejal: Če se Mi boš predal in Mi služil, te bom osvobodil karme in te zavaroval. Na njegove čiste bhakte namreč karma ne more vplivati. Če se kot čisti privrženci zatečemo v zavetje k Bogu, se nam zbriše vsa karma.

 Zakaj tega ljudje na splošno ne storijo? Zakaj se ne posvetijo Bogu, živijo čisto in brezgrešno?

Nimamo »višjega okusa«. Smo kakor žaba v vodnjaku, ki misli, da je vodnjak ocean. Ne ve, kako prostrano je morje, zato misli, da ve vse. Pravo znanje je prostrano kakor ocean in kadar nam hočejo ljudje, ki vedo, pojasniti pravo stanje, jih zaradi pogojene miselnosti žabca, ne jemljemo resno.

Druga težava pa je, da nismo ponižni, nočemo poslušati drugih, smo preveč ponosni, neodvisni. Včasih pa radi tudi trpimo. Sicer zavestno želimo biti srečni, podzavestno pa smo nagnjeni k trpljenju. Vsaka cigareta nam prinaša užitek, vendar povzroča raka … A zakaj ljudje kadijo, čeprav vedo, da si kvarijo zdravje? Zakaj se ne predajo Bogu, čeprav vedo, da brez njega ne morejo biti srečni? Čeprav vemo, da delamo slabo, nočemo sprejeti dobrega, tega namreč ne zmoremo, saj se ne zmoremo predati Bogu.

Zato delujmo inteligentno. Ne sprašujmo se: Ali naj to storim, ali ne? Raje se vprašajmo: Kakšne bodo posledice te odločitve? Če sprejmemo zavetje pri Bogu, živimo po Njegovih zapovedih, molimo in vadimo duhovno prakso ter sledimo svoji naravi, je vse dobro. Če radi kmetujete, kmetujte, potem pa pojdite tudi v cerkev. Če se zanimate za avtomobile, to delajte in zaslužite – potem pa pojdite na primer v Krišnov tempelj in tam darujte del zaslužka. Jejmo vegetarijansko hrano in jo pred zaužitjem vedno najprej darujmo Bogu. Tako čistimo karmo.

xxx

»V Indiji že več kot pet tisočletij poznamo obširno vedsko znanost. Namenjena je proučevanju človeške psihologije in razumevanja človeškega življenja, in za to uporabljamo različne načine: astrologijo, branje z obraza, z dlani,« razlaga Srilakshmi Oppecini, predsednica Inštituta za astrološke in psihosomatske svete vede iz Mayapurja, v Indiji (Mayapur Astrologic and Psychosomatic Sacred Sciences – www.mapss.in).

»Moja družinska veja izvira od modreca, imenovanega Kašjapa – to je bil zelo mogočen svetnik. V Indiji namreč vsaka družina pripada določeni veji – začetnik te veje pa je bil eden od sedmih velikih svetnikov, ki so živeli na začetku stvarjenja. Moji predniki so študirali vedsko znanost. Moj praded, sicer odvetnik, je bil izveden v astronomiji, astrologiji in v razbiranju z obraza, z dlani, iz telesnih potez, vedenja itn. Tudi moj ded je bil velik poznavalec astrologije.«

Tradicionalno se s tem niso preživljali, saj za to dejavnost včasih niso računali. Z njo so kot učitelji in svetovalci le pomagali družbi. Moja sogovornica opisuje: »Moj praded in ded sta svetovanje opravljala kot služenje. Ljudje so jima za to – po tedanjih navadah – prinašali darove, navadno riž ali drugo zrnje. Kajti astrologija in svetovanje nista posel, inženiring, prej znanost – to so nam dali veliki svetniki, zato je sveta. Opravljanje te znanosti je dar, namenjen za razumevanje človeške narave, psihologije in pripomoček, s katerim ljudem pomagamo, da postanejo boljši. Le kdo bi na primer pred sto leti sploh računal za branje astrološke karte?! Danes je drugače, saj astrologi računamo za svetovanje, kajti tradicija darovanja se je porazgubila. Ljudje nič več ne darujejo astrologu toliko, kot zmorejo, temveč le še kakšen cent.«

Astrologi so morali biti zelo modre, etične, moralne in poduhovljene osebe. Poznati so morali svete spise in vedeti, kaj je resnični življenjski cilj in kaj je življenje. Vesti so se morali zgledno. Astrolog ni mogel biti na primer nekdo, ki je imel neurejeno družinsko življenje, kajti takšen človek ne bi mogel drugim svetovati o izboljšanju odnosov med zakoncema. »Astrolog je moral biti izjemen, poseben človek, vendar ne zato, ker bi imel mistično moč, saj astrologija ni ne mistika ne magija, marveč znanost. Vendar se s to znanostjo ne more ukvarjati vsakdo. Oseba mora biti mentalno uravnotežena, v družbi in družini zgledna, sočutna, dobra, seveda pa se mora astrologije pravilno in natančno naučiti od usposobljenega astrologa.«

Gospa Oppecini o svojem študiju astrologije pravi: »Mogoče sem astrologijo študirala že v prejšnjih življenjih … (smeh) Tega sicer ne vem, vendar pa me je v tem življenju ded astrologijo poučeval že od ranega otroštva. A ne zato, ker je bila to družinska tradicija, temveč zato, ker je v moji astrološki karti videl, da bom lahko postala dobra astrologinja. Poučeval me je tudi praktično, morala sem pridobiti »zdravo pamet«.

Na kolidžu v Bangaloreju pa se ji je zazdelo, da je astrologija preveč starodavna, videla je, da se mladi navadno odločajo za sodobne vrste študija. »Medtem sem se poročila. Mož – italijanskega rodu – pa me je opogumil, naj študiram psihologijo. Študirala sem tri leta in pol, poleg teoretičnega dela smo imeli tudi veliko praktičnih vaj. Nekoč smo študentje opravljali raziskavo v nekem mehiškem zaporu. Opazovali smo roke kriminalcev in stanje črt na njihovih dlaneh. Potem smo z zaporniki opravljali dve-do trimesečne psihoterapije, med drugim prebirali tudi filozofska dela in Bhagavadgito. Že po dveh mesecih smo bili pozitivno presenečeni: črte na rokah zapornikov so se spremenile – to so bile črte bolj sočutnih oseb. Temu pravimo sakrija mana karma – kar delamo zdaj, ustvarja našo prihodnost.«

Moja sogovornica, ki z možem živi v Mayapurju, v Zahodni Bengaliji, večkrat obišče tudi Evropo, Afriko, severno in Južno Ameriko, Kitajsko, Bližnji vzhod in naše kraje. Pravi, da imamo Slovenci veliko zmožnosti, vendar bi se morali bolj povezati z notranjimi sposobnostmi in se truditi, da poglobimo odnos z Bogom, vanj verovati in mu zaupati.

xxx

Z vedsko astrologijo (džjotišem) lahko dobimo poglobljeno sliko o človekovi karmi in duši. Poznati moramo pet tipov karme.

 Karma, ki smo si jo ustvarili v prejšnjih življenjih in se začne udejanjati v trenutku našega rojstva. Označuje, kakšne starše dobimo, v kateri državi se rodimo, kakšno mentalno zmožnost imamo ipd. Te karme »iz preteklosti« ne moremo spremeniti. Jaz sem Indijka, ne morem dobiti slovenskega telesa.

  1. Karma, ki se še ni izrazila. Je nekje v zraku … Ko si na primer zaželimo lenobe, jo čutimo v zraku, vendar pa lahko izbiramo: ali bomo leni ali pa bomo lenobo premagali in se ji ne bomo prepustili. Pri tej karmi lahko vedno sami ustvarjamo svojo prihodnost.
  2. Delovanje od rojstva do danes in odločitve, ki jih še vedno sprejemamo. Teh ne opazimo na astrološki karti, marveč na dlaneh. Kažejo, kako smo uporabljali »surovo gradivo«, ki nam je bilo dano. Kaj smo z njim storili.
  3. Skupinska karma je povezana z državami, narodi, celinami, na katerih ljudje delujejo, na primer iščejo nafto, uničujejo naravo, delajo velike ceste.
  4. Karma povezana s hudimi naravnimi nesrečami: ognjeniki, poplavami, požari itn. Tudi te karme ne moremo spremeniti.
  5. Elena Danel, objavljeno v reviji AURA, februar 2011, št. 26
  6. Fotografija: Elena Danel
Več ...