BARVE KOT ZDRAVILO – FENG ŠUI

Svetloba je vir življenja. V vsaki mavrici lahko vidimo, da je svetloba sestavljena iz različnih barv, torej tudi brez barv ni življenja. Svetloba in barve imajo določeno frekvenco, valovanje in na nas delujejo različno. Vibracija barve je lahko za nas spodbudna, poživljajoča, sproščujoča ali na primer vznemirjajoča. S svetolobo in barvami lahko zdravimo, saj določena barva deluje na naš organizem, čeprav pogosto tega ne čutimo. Tako kot prijetna glasba, lahko tudi barve vplivajo na nas harmonično in spodbujajo procese celjenja in samozdravljenja telesa.

Če si prisluhnemo in se opazujemo, potem lahko odkrijemo kako barve delujejo na naše počutje. Sami vemo, da zjutraj izberemo kos oblačila glede na barvo, ki paše trenutnemu počutju. Barva postane vzrok za neko odločitev tudi in predvsem ko nakupujemo. Spretni marketinški pristopi se oblikujejo prav na osnovi barve nekega izdelka oz. njegovega ovitka, saj je barva tista, ki pritegne našo pozornost. Postopoma lahko razvijemo lasten občutek za govorico barv, kakšen učinek imajo in katerega potrebujemo v določeni situaciji.

Barvo lahko v naš življenjski prostor vnesemo na več načinov: z obleko, z barvo stene v stanovanju / pisarni, z rastlino in njenimi cvetovi, s hrano, s kristali s tkanino, pohištvom in drugim. Večja kot je površina barve, večji vpliv ima na nas (z izjemo kristalov, ti so lahko majhni ampak delujejo intenzivno, ne le zaradi barve ampak energijskega zapisa, ki ga nosijo).

Kot vemo ima vsaka barva svojo kvaliteo, tako kot ima vsaka smer neba svojo energijo. Barve lahko razvrtimo na mnogo načinov, tokrat se bomo osredotočili na barve po feng šuju, kakšen je njihov namen, kako si lahko z njimi pomagamo, ter kakšne kvalitete nosijo posamezne barve.

 

RDEČA

Rdeča je najtoplejša med vsemi barvami. Pripada jugu in ognjeni energiji, torej njena intenziteta je na vrhuncu poleti in opoldne, ko je sonce najvišje na nebu.

Rdeča po feng šuju predstavlja veselje in prosperiteto, pomaga tudi pri odganjanju temnih sil. Na Kitajskem pogosto vidimo rdeče obarvana vhodna vrata, kar je še posebaj priporočljivo, če gledajo proti severo-vzhodu ki ima močno spiritualno energijo. Rdeča barva spodbuja strast in spontanost, z njeno uporabo moramo biti previdni. Primerna je kadar nas zebe, še posebno pozimi. Spodbuja adrenalin, nastajanje rdečih krvnih teles in pomaga pri pomanjkanju železa. Kadar smo zaspani in lenobni, rdeča barva deluje spodbudno. Dobra izbira je tudi pri prehladih, izogibati pa se jo moramo pri raznih vnetjih. Rdeče barve ne bi smeli uporabljati tisti, ki imajo težave z visokim krvnim tlakom in se hitro razburijo.

Rdeča barva je na splošno primerna za kuhinjo, jedilnico, delovno sobo, pisarno, vendar v zdravi meri in pravilnem odtenku. Kričeče rdeči se je bolje izogibati, lahko jo uporabimo le kot kakšen dekoracijski kos.

Uporabite rdečo, kadar želite: povečati entuziazem in energijo, zaščito pred strahovi, povečati samozavest, spodbuditi motivacijo.

 

ORANŽNA

Oranžna barva ima vrsto zdravilnih lastnosti, deluje na optimizem, zanesljivost, zbuja samozavest in apetit. Oranžna pripada elementu zamlja, njeni smeri neba sta JZ in SV, ter tudi središče. Predstavlja pozno poletje, popoldanski čas, ko se sonce že počasi spošča proti horizontu. Oranžna je povezana s trebušnim delom (element zemlja) in trebušnimi organi. Zato z njeno uporabo ugodno vplivamo na prebavo. Ker spodbuja apetit, dobro deluje proti Njeno delovanje je prav tako spodbudno, zato je primerna barva za plahe osebe. Preveč oranže bi lahko privedlo do prevelike odvisnosti od drugih ljudi. Oranžna barva tudi sprošča napetosti in zakrčenosti. Oranžna barva zaradi svoje zemeljske energije deluje na nas prizemljujoče. Spodbuja stabilnost, skrb in materinsko energijo.

Oranžna je na splošno primerna za jedilnico, kuhinjo, predsobo, dnevno sobo.

Uporabite oranžno kadar želite: več samozavesti in družabnosti, stimulirati kreativnost in se lažje prilagajati spremembam.

 

RUMENA

Od nekdaj rumena barva pripada cesarjem. Povezujemo jo s soncem, je barva intelekta. Njena energija je prav tako zemeljska vendar nekoliko drugačne kvalitete. Rumena simbolizira tudi modrost, srečo in radost. Prinaša čistost in zavedanje. Čista rumena zbistri um, zati je primerna barva za učilnice. Rumena pomaga pri prebavnih motnjah, spodbuja prebavne sokove in pomirja živce. Kadar se počutimo depresivne ali melanholične, si nadenimo kos rumenega oblačila, ki bo na nas delovalo kot sonce ki prežene temne oblake. Rumena pomirjujoče deluje na vranico (zemlja).

Rumena je primerna za otroško sobo, študijsko sobo, jedilnico, kuhinjo, predsobo.

Uporabite rumeno, kadar želite: premagati depresivnost, spodbuditi miselne procese in osredotočiti um, premagati utrujenost, jasneje sprejemati odločitve, ostrejši spomin.

 

ZELENA

Zelena je barva lesa in Vzhoda. Njena energija je spodbudna , rastoča, torej usmerjena navzgor. Zelena je barva ljubezni, mladosti, vitalnosti. Je barva upanja, harmonije in zdravljenja. Zelena je zelo primerna kadar okrevamo po bolezni, za otroke in starejše. Zelena skrbi za ravnotežje med jetri (les) in vranico , vpliva na obnavljanje mišičnega in veznega tkiva (element les).

Zelena je tudi barva miru, ravnotežja in ekologije. Je najbolj sporščujoča za oko med vsemi barvami. Narava, predvsem gozd, deluje na nas izredno sproščujoče še posebaj spomladi. Zelena barva ima tako topel kot hladen značaj, odvisno od njenega tona. Primerna je skoraj za vsak prostor: dnevno sobo, kuhinjo, jedilnico, spalnic, otroško sobo, delovno sobo. To seveda ne pomeni, da pobarvajmo vse stene zeleno, saj bi tako dom spravili v neravnovesje.

Uporabite zeleno, kadar potrebujete: počitek, obnovo energije, nov elan, mentalno in fizično sprostitev, potešiti nervozo in živčnost, samokontrolo in harmonijo.

 

MODRA

Modra je barva elementa vode, zime, pripada severu. Njena energija je najmočnejša ponoči in sredi zime. Modra spodbuja komunikacijo (element voda), ustvarjalnost, globoki vpogled vase in lajšanje vročine. Modra pomirja in sprošča, vendar deluje hladno. Pri delu z ljudmi se z modrimi oblačili zavarujemo pred njihovimi negativnimi mislimi. Modra je tudi barva duha in predanosti. Prevelik odmerek modre barve lahko vodi v osamo. Zato ni primerna za večje površine. Modra je primerna za pisarne, v kombinaciji z drugo barvo, kopalnice, sobo za meditacijo. Modra se uporablja pri povišani telesni temperaturi in opeklinah, primerna barva za oblačila je predvsem poleti.

Uporabite modro kadar želite: komunikacijske sposobnosti, pogled vase, ustvarjalne misli, odpreti duh , se sprostiti in pomiriti, umakniti se.

 

VIJOLIČNA

Vijolična je povezana z elementom ognja, pripada Jugu. Ni tako vibrantna kot rdeča barva, saj združuje tako hladen kot topel pol. Vijolična barva je povezana s spiritualnostjo, pogosto se uporablja pri meditaciji. Njen učinek je sproščujoč, spodbuja duhovnost. Vijolična čisti kri in zavira apetit, zato je odlična barva pri hujšanju. Je barva skromnosti in intuitivnih spoznanj. Njeno ognjeno energijo, ki je bolj jin narave, lahko zato uporabimo v veliko prostorih: kuhinji, jedilnici, dnevni sobi, celo spalnici (bolj miren odtenek), delovni sobi in otroški sobi.

Uporabite vijolično kadar želite: poglobiti duhovnost, uporabljati domišljijo, se uravnovesiti, odstraniti ovire in postati bolj lahkotni ali se posvetiti umetnosti.

 

ČRNA

Črna barva pripada elementu vode, zimi in severu. Povezujemo jo z globoko vodo. Črna prav zaprav ni barva, ampak odsotnost vseh barv. Črna absorbira svetlobo, njena energija je usmerjena navzdol. Ker črna ni barva si z njo ne moremo zdravstveno pomagati. Nekateri menijo, da črna varuje pred negativnimi vplivi, zato naj bi bili žalujoči oblečeni v črno. Črna velja za sofisticirano barvo oblačila, vendar vsekakor ni primerna za vsakdanjo uporabo. Spodbudila ne bi več prefinjenosti, ampak depresijo, osamljenost in zloveščnost. Črna ni primerna za noben prostor bivanja, lahko jo uporabimo kot dekoracijo okrasnega predmeta ali pohištvenega kosa.

 

BELA

Bela pripada elementu kovina, njeni smeri neba sta Zahod in SZ. Kovinska energija se krči, usmerjena je navznoter. Bela barva združuje vse barve spektra, zato o njej težko govorimo kot o barvi. Bela deluje nevtralno, zato so prenekatere stene obarvano belo. Takšna energija ustvarja klinični občutek, nepovezanost in sterilnost. Preveč bele barve (kovinske energije) doma pomeni, da se sružina težko poveže med sabo in deluje kot družina, toplo in sproščeno.

Bela sprejema, vsrkava, zato je primerna izbira za bolnega. Bela posteljnina deluje čisto, ob enem pa tudi omogoča lažje okrevanje, saj bolnik hitreje absorbira vse kbalitetne snovi, ki jih potrebuje za zdravljenje.

Bela ima očiščevalno energijo, zato je primerna za vse nove začetke. Ne uporabljajte bele pri energijskem ali fizičnem čiščenju prostora, saj bi na ta način »povabili« vase veliko negativne energije, saj se z belo barvo odpremo.

Bela je primerna za nekatere pisarne, spalnice, kopalnice.

Uporabite belo kadar želite: odstraniti ovire na svoji poti, razjasniti um, pripomore k jasnosti.

 

Maša Zorn; objavljeno v reviji AURA, marec 2012, št. 271

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...