Prireditev: ALTERMED NI RAZOČARAL

Med 13. in 15. marcem je bil v Celju 11. sejem zdravega načina življenja, zdravilstva, zeliščarstva, zdrave prehrane, naravne kozmetike in okolju prijaznega bivanja − ALTERMED. Ker je to največja tovrstna prireditev v Sloveniji, smo bili tudi mi med več kot 20 000 obiskovalci, kolikor jih je sejem obiskalo v treh dneh, in za vas pripravili nekaj utrinkov iz živahnega sobotnega dogajanja.

 Čokolada

Verjetno ena najboljših čokolad na sejmu je bila temna organska čokolada, obogatena z rženimi otrobi. Po lastni recepturi jo izdelujejo v Kečkemetu na Madžarskem, je povedal lastnik blagovne znamke in direktor podjetja Lojze Kuljad, ter dodal, da je zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin pri uživanju njihove čokolade priporočljivo vedno pojesti košček čokolade in spiti kozarec vode.

Skupaj za zdravje človeka in narave

Eno osrednjih stojnic je zasedel projekt Skupaj za zdravje človeka in narave z neutrudno Sanjo Lončar in ekipo Društva Ognjič. Letos praznujejo desetletnico delovanja in tiskanih novic, ki jih brezplačno razpošiljajo po vsej Sloveniji. Ko so marca 2005 začeli, si niso niti po naključju mislili, da bodo svoje novice kdaj natisnili v 40 000 izvodih, in da jih bo bralo več kot 150 000 ljudi in še 50 000 bralcev na spletu. Zanima jih, kako rešiti težave in kljub vsem omejitvam premakniti stvari naprej. Predavanja, delavnice in seminarji s praktičnimi, preverjenimi in uporabnimi informacijami, sodelovanje in soustvarjanje na ekoprireditvah, ozaveščanje in raziskovanje o človeku in naravi prijaznih, zdravih, trajnostnih načinih in oblikah bivanja, vse to uspešno ponujajo tudi zaradi njihovega delovanja čedalje bolj ozaveščenim porabnikom. Njihov elan, energija ter srčnost se širijo že tudi prek slovenskih meja. »Delujemo tudi v Avstriji in Nemčiji, kamor so nas povabili, kar potrjuje, da imamo tisti, ki izhajamo iz enosti, veliko skupnega ne glede na barvo kože, starost, vero, šege in navade ali jezik,« je povedala Sanja Lončar.

Zeliščarska kmetija Plavica

Stojnica družine Jožeta Majesa, ki je pred več kot desetimi leti odšel v samostan Stična, kjer je začel pridobivati znanje o zdravilnih rastlinah, je tudi pritegovala obiskovalce. Učil se je od patra magistra Jožeta Kukmana, naslednika slavnega patra Simona Ašiča in strokovnjakov z biotehnične fakultete. Z ženo sta potem uredila zeliščarsko kmetijo Plavica, v Cerovcu blizu Dolenjskih Toplic. S pridelavo in pripravo zdravilnih mešanic se danes ukvarja vsa družina. Sin Andrej izdeluje že uveljavljene čajne mešanice Plavica, poleg tega se ukvarja z Mahariši ajurvedo in ljudem svetuje na podlagi pregleda utripa. Jožeta Majesa lahko o svojih zdravstvenih tegobah »v živo« vprašate za nasvet v oddaji Zeliščna melodija na televiziji Veseljak vsako sredo ob 20. uri.

 Eko klub

Eko klub s pobudnico Sandro Klemenc poskuša urediti različno ponudbo za zdrav način življenja. Prizadeva si, da bi se združili posamezniki in podjetja, ki so »pošteni, srčni in ekološko naravnani«, izdelujejo ali uvažajo ekološke izdelke ali ponujajo storitve prijazne do okolja ter spodbujajo spoštovanje in odgovorno ravnanje do narave. Njihovi cilji so: boljša preglednost, kakovost in zadovoljnejši odjemalci. Ponudba članov Eko kluba zajema prehrano, izobraževanje in prosti čas, izdelke za dom ter kozmetiko in olja.

Duhovno društvo za dušo

Predsednik upravnega odbora in organizator dejavnosti društva Borut Vidmar je povedal, da se društvo ukvarja z zelo različnimi dejavnostmi: pripravljajo turistične aranžmaje in izlete na duhovne in energijske točke v različnih krajih. Kot posebnost je izpostavil izlet v slovenski Stonehenge pod Krnom. V več krajih v Sloveniji imajo redna tedenska ali mesečna brezplačna predavanja iz osebnostne in duhovne rasti, ponujajo regresijo v prejšnja življenja in ajurvedske kuharske tečaje. Tisto, kar je po njegovem mnenju skupno vsej njihovi dejavnosti, je celosten prijem in približevanje ljudem na ravni, na kateri so. Njihova ponudba večinoma temelji na vedski tradiciji in filozofiji joge (bhakti joge), vendar se ne omejujejo samo na te vsebine in privržence vzhodnih naukov, med njihovimi člani so tudi kristjani. Delujejo tri leta, odziv ljudi je pozitiven, vsak teden imajo na predavanjih in srečanjih po Sloveniji več kot dvesto ljudi.

 Savina Atai in superživila

Znana ustanoviteljica in promotorka joge obraza je v svojem zanimivem predavanju več sto poslušalcem povedala, kako lahko ob hitrem življenjskem tempu in stresu superživila podpirajo kakovost človekovega bivanja. Temelj zdravega življenja je v stari modrosti: »Smo del narave in narava deluje na nas. Če luna lahko dviguje oceane, se verjetno njeno delovanje vsaj malo pozna tudi na delovanju naših hormonov.« Kadar upoštevamo naravo in njene ritme, nam pomagajo ohranjati zdravje in ne porabimo toliko energije, kot kadar delujemo v nasprotju s temi ritmi. Današnji človek je izredno odmaknjen od narave, medtem ko je starodavno znanje tradicionalne kitajske medicine in taoističnih mojstrov ter indijske tradicionalne medicine ajurvede že spoznalo te povezave. Prednost današnjega časa je, da nam je to znanje široko dostopno in da imamo izvrstno tehnologijo, s katero lahko preverimo učinek na svoji krvni ali hormonski sliki in nam ni treba več slepo verjeti samo povedanemu. Tradicionalna kitajska medicina je izredno logična in se prenove zdravja loteva najbolj preprosto, vsak organ je povezan z ustreznim letnim časom in ustreznimi hormoni. Izhodišče tradicionalne kitajske medicine je: »Rešuj stvari tedaj, ko se še niso zapletle.«

Nimamo stika s svojim telesom in vidimo težave šele, ko se nakopičijo. Danes človek veliko stvari jemlje kot nekaj normalnega, čeprav to niso – na primer, da se zjutraj zbudimo utrujeni. Drugi veliki izziv za vse nas je, da se v življenju ne znamo upočasniti. Ko smo najbolj brez energije, se prisilimo in se telesno ali umsko še naprej naprezamo. Tako izčrpavamo nadledvično žlezo, in to se prej ali slej odrazi na zdravju. Pomembno je, da smo odgovorni zase, da si prisluhnemo in se na primer ne razstrupljamo, ko smo telesno šibki, temveč tedaj, ko prej okrepimo organizem.

Poleg življenja v skladu z naravo bi nekaj preprostih sprememb pri prehrani bistveno vplivalo na človekovo boljše zdravje in počutje. Temeljno je, da nehamo uživati največji strup − beli sladkor in živila, ki ga vsebujejo, ter začnemo uživati več dobrih maščob. Ravnotežje in zdravje lahko organizmu pomagajo obnoviti tudi nekatera superživila. To so rastlinski ali mineralni izdelki, ki so naravni in jih pridobivajo v še neokrnjenih predelih planeta ter delujejo že v majhnih odmerkih. Omenila jih je kar nekaj in za vsakega razložila način uporabe ter učinke: šiladžit (okrepi nadledvično žlezo); rudiola (prinaša kisik v celice, pomaga pri budnosti, proti demenci, pomlajuje); maca (daje energijo, uravnoteži hormone); pšenična trava (zelo razstruplja); ašvaganda (jemati jo je treba pred spanjem, krepi nadledvično žlezo); gobe rejši (krepijo imunski sistem); hešovu (obnavlja kosti, sklepe in zobe, idealen v zimskem času); šisandra (izboljšuje vid); kurkuma (preprečuje težave s sklepi in deluje protivnetno); spirulina (zdravi črevesno floro).

Keith Sherwood

Američan iz New Yorka, ki že štirinajst let živi v Evropi (poročen je z Avstrijko), je bil edini predavatelj iz tujine. Znan je kot pisec knjig o čakrah, energijah in zdravljenju ustaljenih vzorcev. Predaval je o skrivnosti ozdravljenja in samouresničenju ter pustil mešane vtise. Temeljno izhodišče njegovega dela je, da smo vsi že blaženi in razsvetljeni. »Ne šalim se, poglejte okoli sebe, oseba, ki sedi poleg vas, je razsvetljeni mojster, vi ste razsvetljeni mojster,« je rekel. Tega ne izražamo, ker je izražanje teh kvalitet zablokirano. Ko dela z ljudmi, se osredotoča na to, da odstrani ovire in blokade, ki preprečujejo prost pretok energije ali prane. »To je energijsko delo, ki prinaša osvoboditev.« Povedal je, da je že kot otrok lahko videl energijska polja in da se je rodil v blaženosti in ostal v blaženosti. Ob tem je dodal, da nam nobena čarobna tabletka ne bo pomagala, da bi izkusili blaženost v sebi in se osvobodili, morda pa nam bo lahko pomagal on, če si to zares želimo. »Vzorci, s katerimi se blokiramo, so vzorci, s katerimi sabotiramo sami sebe in neprijetni vzorci, ki jih imajo naša mati, oče ali naši prijatelji in sosedje, zase pa mislimo, da jih nimamo. Morate se posvetiti temu in si zares želeti, da se osvobodite, to je proces.« Tisti, ki bi jih zanimalo njegovo delo, se morajo odpraviti v Gradec v Avstrijo ali v Zagreb.

Ajurvedska kuhinja

Na demonstracijskem odru v veliki razstavni dvorani je obiskovalce pritegnila ajurvedska kuhinja. Kuhar Andrej Vrtovec se je odločil za kitri, blagodejno mešanico stročnic (mung dal ali rumena leča) in žit, ki očisti telo in črevesje sluzi ali ame, ki se nabira zlasti v zimskih mesecih. To je sladko grenka jed, ki je »zdrava, ni pa dobra.« Kitri uživamo pet dni zapored, trikrat na dan. Na tešče pojemo vsak dan od ene do pet žličk topljenega masla ali gheeja. Peti dan spijemo odvajalo (na primer ricinusovo olje). Ghee je priporočljiv za vse telesne konstitucije, tip vata ga lahko nadomesti s sezamovim oljem, kapha z gorčičnim, za pito pa je dobro tudi sončnično olje.

PRIPRAVA: V posodi z debelim dnom rahlo segrejemo ghee, na hitro prepražimo zrna rimske kumine, da malo pokajo in postanejo svetlo rjava (pomaga pri prebavi stročnic) in nato zalijemo s toplo vodo. V toplo mešanico dodamo žličko kurkume (čisti kri) in sol. Na eno enoto rumene leče (20 min kuhanja) dodamo dve enoti riža basmati (kuha se 15 min).

NAMIGI KUHARJA: Če lečo operemo, se hitreje skuha. Če jo operemo dva- ali trikrat, ne naredi pene, ko vre. Če jo kuhamo 40 minut, razpade v kremasto juho. Lahko uporabimo tudi razpolovljeno lečo ali dal, ki se hitreje skuha.

Za riž basmati ajurveda svetuje, naj bo razkuhan. Ko ga kupujemo, naj bi bil dober tisti, ki je prosojen, le pri vrhu mlečno bel; boljši je leto dni star oziroma uležan.

Kuhan kitri so potrpežljivim poslušalcem postregli za pokušino, v bližini pa so lačni obiskovalci pri zeleno pobarvanem tovornjačku Organic Garden po zmerni ceni lahko kupili odlične tople in hladne veganske jedi.

Avtorica članka: Sara O. Berden

Članek je bil objavljen v majski številki revije AURA (št. 308)

 

Več ...