ALI LAHKO VPLIVAM NA PORODNO IZKUŠNJO

Pred nedavnim sem rodila čudovitega dečka in ko ga opazujem, sem sebi in partnerju neizmerno hvaležna, da sva poskrbela za njegov lep prihod. Ker se zavedam, kako pomemben je način, kako otrok pride na svet, vam želim, da bi se na otrokov porod karseda dobro pripravili.

Med nosečnostjo sva se s partnerjem dobro poučila o porodu, saj sva želela, da bi se otrok rodil naravno. Najino prvo spoznavanje »drugačnih« porodov se je začelo z ogledom filma Orgazmični porod. Film naju je očaral in hkrati razočaral, saj v Sloveniji še ni mogoče roditi doma ali v specializiranem porodnem centru (vsaj ne brez stikov s tujino in ob neodobravanju stroke, ker pri nas porod doma še ni zakonsko urejen). Stik sva navezala tudi z združenjem Naravni začetki in se takoj udeležila njihovih delavnic Pričakujem otroka. Kar sva se naučila na teh nekaj srečanjih, nama je dalo čudovito podlago, da sva se še naprej izobraževala iz knjig o porodu, ki so na voljo pri nas. Seveda nisva pozabila na klasično šolo za starše, ki jo je organiziral zdravstveni dom.

Zakaj se je treba seznaniti s porodom

Pogosto sem slišala izjavo »še vsaka je rodila!« in se z njo tudi strinjala, obenem pa čutila, da ni razloženo kako. Precej časa sem namenila zbiranju informacij o porodu, ker sem prepričana, da lahko na podlagi izkušenj drugih ugotovim, česa si želim, in lažje poskrbim, da si to tudi zagotovim. Predvsem sem želela spoznati možnosti, ki so na voljo pri nas, in to priporočam tudi vsem prihodnjim mamicam. Ugotovila sem, da so ženske, ki so rodile naravno brez poprejšnje priprave imele večinoma slabe izkušnje, tiste, ki so se na porod pripravile, pa so rodile hitreje, mirneje in so tudi hitreje okrevale. Globoko v sebi sem čutila, da bom dobro pripravljena in sproščena najbolje poskrbela zase in za otroka.

Naravni porod

Želela sem roditi popolnoma naravno: spontano, brez pospeševanja, brez protibolečinskih ukrepov, sede ali stoje. Mnogi strokovnjaki pišejo o tem, da je večja verjetnost zapletov in več rezanj presredka, če porod pospešujejo umetni popadki. V mojem telesu je bilo to občutiti kot resnično, saj menim, da telo potrebuje čas, da zagotovi svoj ritem poroda in svobodno premikanje medenice (to je leže na hrbtu skoraj nemogoče), pa tudi sila teže lažje deluje v pokončnem telesnem položaju. Vedela sem, kaj si želim, zaupala sem intuiciji in modrosti telesa, da bom to kot ženska lahko tudi izpeljala. Le eno me je zelo skrbelo: ali bom lahko to izpeljala pri nas? Za čim več porodnih izkušenj sem slišala, tem več slabih izkušenj je bilo med njimi. Kljub temu sem se bodrila in verjela, da bodo ob prihodu v porodnišnico upoštevali moje želje, ki sem jih na kratko strnila v porodni načrt.

Iz ene porodnišnice v drugo

Začelo se je klavrno. V ljubljanski porodnišnici sem naletela na zdravnico, s katero se nisva strinjali o tem, kaj pomeni naravni porod. Po njenem je bilo predrtje plodovih ovojev nekaj povsem naravnega in nujnega zaradi prekoračenega predvidenega roka poroda (dvanajst dni čez napačno predviden rok, saj sta bila izračunani datum in datum določen po pregledu nuhalne svetline kar sedem dni narazen). Na lastni koži sem izkusila, kaj pomeni, ko te ne upoštevajo in vztrajajo pri svojem le zato, da zmaga ego (»stroka«?!). Čutila sem, da je z otrokom še vse prav, zdravnica pa je k porodu priganjala kljub temu, da ni opravila nobenega običajnega pregleda, s katerim bi potrdila, da je otrok zares v stresu (ultrazvok pretočnosti popkovnice, pregled barve plodovnice in drugo). Ker zdravnici po prepiru nisem mogla več zaupati, sva s partnerjem ljubljansko porodnišnico tudi zapustila.

Naslednji dan sem bila strokovno pregledana v postojnski porodnišnici in s plodom je bilo vse kar najbolj prav. Tri dni pozneje sem rodila, spontano in naravno – tako kot sem si želela.

Izkusila sem torej dvojno zgodbo – sprva tisto, o kateri sem slišala od marsikatere mamice, ki se je počutila zlorabljeno in razčlovečeno zaradi neupoštevanja in manipulacij (včasih celo laži) in tisto drugo – čudovito, spoštovano in ljubljeno, ko je porod potekal z upoštevanjem želja in v tesnem sodelovanju s partnerjem, babico in zdravnikom. Močno upam, da se bodo v prihodnosti strokovni delavci v porodnišnicah bolj zavedali tega, kako pomembno je, da ženska rojeva v mirnem, sproščenem okolju, da zaupa ljudem, ki pri tem sodelujejo, in da ti karseda upoštevajo njene želje (pri porodu in potem na porodnem oddelku). Najpomembnejše pa je, da ne nasprotujejo porodničini volji.

Na porod se je dobro pripraviti tako fizično kot tudi umsko in čustveno

Redna telesna vadba med nosečnostjo, oljenje trebuha, dojk in presredka, mentalne priprave – seznanjanje s potekom poroda, morda celo vizualizacija samega poteka – in čustveno ravnotežje, predvsem opuščanje strahov, pomaga nosečnici, da se bolje pripravi na ta veliki dogodek. Bolj je ženska na porod psihofizično pripravljena, bolj si zaupa in bolj lahko prisluhne svoji ženski intuiciji. Poznavanje porodnih postopkov ji omogoča tudi večjo izbiro pri stopnji medikalizacije poroda in zmanjša riziko zlorab. Poučena nosečnica lahko izpelje želen način poroda, vendar ne na slepo in s trmo, temveč z občutenjem svojega telesa, upoštevanjem svojega zdravja in skrbjo za varnost ploda.

Kot kaže se bomo lahko ženske v prihodnje tudi v Sloveniji odločale, kako po potekal porod in kje bomo rodile. Cilj zdajšnjih posvetovanj je, da bi se tudi pri nas odprli porodni centri in zagotovila podpora porodnicam, ki bi se odločile roditi doma. Za to bodo potrebne kar precejšnje spremembe, najprej v miselnosti zdravnikov in tudi v organiziranosti. Ne kritiziram znanja zdravnikov, saj redno dokazujejo, da zelo dobro zdravijo bolezni in rešujejo številna življenja, temveč si želim le, da bi se spremenil potek poroda in bolj upošteval način, ki ga nekateri označujejo kot »alternativnega«. Močno upam, da se bosta v prihodnje med zdravniki, babicami in porodnicami izoblikovala miren dialog in harmonično sodelovanje. Prepričana sem, da se bo tudi pri nas pokazalo, da bo v mirnem okolju, ob pravem sodelovanju in naravnih postopkih, manj raztrganj, manj zapletov in tudi manj carskih rezov. In če je ženski omogočena pozitivna izkušnja pri porodu, je tudi manj verjetna poporodna depresija.

Na porodno izkušnjo lahko vplivate

V nekaterih državah pri porodu uporabljajo že toliko zdravil in kemičnih snovi, da ženske ne vedo več, kaj je naravno, in slepo sledijo temu, kar jim je na voljo. Nekatere nosečnice ravnajo že tako skrajno, da se celo vnaprej naročijo na carski rez usklajen z njihovim poslovnim urnikom. Žalostno je, da se je naša družba tako oddaljila od prvinskosti in spoznanj, kaj je za porodnico in otroka najboljše. Vem, da ni vse tako črno – v številnih nosečnicah se že močno prebuja stik z naravo in obuja povezava z zdravim življenjem, zato s tem člankom želim spodbuditi bralke revije Aura, da se pozanimajo za možnosti na področju rojevanja in se glede na to nosečnice odločijo za tiste, ki se jim zdijo pravilne in zagotavljajo zdravo telo in plod.

Ko se pripravljate na porod se zavedajte, da je vsaka ženska nekaj enkratnega, in vsak porod nekaj izjemnega. Ne boste mogle vplivati na vse okoliščine ob porodu, bodite pa odločne pri tistem, na kar lahko vplivate in veste, da je dobro za vas in otroka. Skrbite za svoje dobro počutje in zdravje, predvsem pa se osredotočajte na mir v sebi in vizualizirajte pozitiven potek poroda. Naj bo vaša porodna izkušnja pozitivna, zaradi ustrezne babiške podpore in strokovnosti zdravnikov, modrosti naravnega rojevanja in intuicije vašega telesa ter lep spomin na prihod nove čudovite človeške duše.

Katerina Jazbec, objavljeno v reviji AURA, september 2010, št. 253

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...