ALI IMAJO TUDI ČEBELE AIDS

Strokovnjaki z univerze v Pensilvaniji raziskujejo, zakaj izginjajo čebele vsepovsod po svetu. Izginjanje čebel se je množično začelo pred približno tridesetimi leti in od tedaj se to samo krepi.

Lotili so se tudi avtopsije čebel iz ogroženih območij in ugotovili, da so čebele podhranjene in da je njihov imunski sistem zelo šibak. Testi DNK so pokazali, da je čebele pokončal virus, podoben virusu aidsu. Isti virus so našli tudi pri čebelah v Avstraliji. Domnevajo celo, da so ga v Združene države Amerike zanesli s panji, uvoženimi iz Avstralije.

Raziskovalec Axel Decourtye z univerze v Lyonu je ugotovil, da čebele nimajo teka, so dezorientirane, ne najdejo poti nazaj v panj. V njihovem telesu je našel neprebavljen cvetni prah, v cvetnem prahu pa do štirideset kemičnih snovi, kakršne so v pesticidih.

Podhranjene čebele

V Španiji je leta 2006 izginila polovica čebel. Španski raziskovalci ugotavljajo, da pridelajo čebele čedalje manj medu in so zato podhranjene. Strokovnjaki s španske univerze v Kordovi menijo, da so čebele podhranjene zato, ker prevladujejo monokulture in uživajo samo eno vrsto hrano, to pa povzroči podhranjenost.

Do zdaj so za menili, da so za izginjanje krivi pesticidi, kemične snovi, ki se uporabljajo v kmetijstvu,v zadnjem času pa domnevajo, da je to sicer pomemben vzrok, ni pa poglavitni, saj izginjajo čebele tudi na območjih, kjer ne škropijo s kemičnimi sredstvi. Američani ugotavljajo: če se bo to nadaljevalo bodo v Združenih državah Amerike čebele izginile do leta 2035. Ker pa oprašujejo več kot 70 odstotkov cvetočih rastlin, večino sadja in zelenjave, se bodo ljudje morali navaditi na povsem drugačno prehrano, da bodo preživeli. Vprašanje pa je, ali bo takšna prehrana človeku zadoščala za zdravo in dolgo življenje.

Kitajci že oprašujejo sami

Morda se bomo morali tudi sami lotiti opraševanja. To, kar se nam je do zdaj zdelo nemogoče, že opravljajo v kitajski pokrajini južni Sečuan. Tam so vse čebele izginile že v osemdesetih letih. Ljudje začnejo opraševati že aprila in oprašujejo vso sezono cvetenja. Ena oseba opraši do 30 dreves na dan. Ne smemo pa pozabiti, da je treba oprašiti vsak cvet, zato si lahko le predstavljamo, kako izredno mučno delo je to. Povezano je tudi z velikimi stroški, zato si v omenjeni pokrajini zelo prizadevajo, da bi se tja znova vrnile čebele.

Strokovnjaki se strinjajo, da poleg pesticidov, monokultur, zajedavcev, čebeljih bolezni in virusa, podobnega virusu aidsa, čebele izginjajo še iz nekega še neodkritega vzroka. Le upamo lahko, da se ne bo izkazalo, da je to elektromagnetno sevanje mobilne telefonije, sicer bomo izbirali med telefoni in življenjem.

Marko Vesel, objavljeno v reviji AURA, avgust 2011, št. 264

Fotografija: Bigstockphoto.com

Več ...