ALERGIJA ŽENSK NA SEMENSKO TEKOČINO

Nekatere ženske so alergične na semensko tekočino (spermo) svojih partnerjev. Lahko so alergične na spermo prav nekega partnerja ali pa na spermo nasploh.

Ta oblika alergije je najpogostejša pri ženskah, starih okoli dvajset let. Pri okoli štirideset odstotkov pacientk se simptomi pojavijo po prvem spolnem odnosu z novim partnerjem, stanje pa se z vsakim odnosom samo še slabša. Pri tem ni nujno, da so ženske tudi neplodne. To so ugotovitve alergologa dr. Davida J. Resnicka iz newyorške bolnišnice Presbyterian.

Pojav so začeli zdravniki raziskovati že leta 1966 in takrat ugotovili, da naj bi bila kar tretjina žensk alergičnih na spermo. Pozneje so ta odstotek zmanjšali na 5 odstotkov, danes pa večinoma govorijo o 13 odstotkih, vendar natančna številka v resnici ni znana.

Različni alergijski odzivi

In kakšna je simptomatika alergijskih odzivov? Zelo različna. Alergologi ločijo blažje, lokalizirane, in hujše, sistemske simptome. V prvem primeru gre večinoma za to, da po spolnem odnosu žensko peče v vagini oziroma tam, kjer je njena koža prišla v stik s spermo. Občutek ima, da jo razjeda, obenem pa jo zelo srbi. Na predelu genitalij se lahko pojavi tudi oteklina in rdečica.

Resnejši so sistemsko odzivi, ki pa so na srečo zelo redki. Po spolnem odnosu se lahko po telesu pojavijo izpuščaji (koprivnica), zlasti po vratu, rokah in obrazu. V najhujših primerih se pojavi splošna slabost in bolečina, upad imunosti, v skrajnih primerih tudi težave z dihanjem. Za te najhujše primere dr. Resnick svetuje, naj imajo pacientke vedno pri sebi injekcijo adrenalina. Doslej niso ugotovili še nobenega smrtnega primera alergije na spermo, so pa nekatere ženske zaradi nje že potrebovale hospitalizacijo. Alergijski odziv se pojavi približno v petih do tridesetih minutah po spolnem odnosu in lahko traja nekaj ur ali celo dni.

Vzrok so beljakovine

Alergijo na semensko tekočino so potrdili tudi na Ameriškem kolidžu za alergijo, astmo in imunologijo (American College of Allergy, Asthma and Immunology) v Filadelfiji.

Pravzaprav ne gre za alergijo na semenčice, ampak na nekatere beljakovine, ki so v semenski tekočini. Semenska tekočina sestoji iz semenčic in semenske plazme, v kateri je zelo veliko različnih sestavin (antigeni krvne skupine, kalcij, klor, holesterol, citronska kislina, kreatin, deoksiribonukleinska kislina, fruktoza, mlečna kislina, nitrogen, fosfor, pirimidin, sorbitol, spermidin, urinska kislina, vitamin B12, cink …) Protitelesa ženske sprožijo imunski odgovor na nekatere od teh proteinov, podobno kot pri senenem nahodu. Ugotovljeno je bilo namreč, da je med ženskami, ki trpijo za t. i. hipersenzitivnostjo na proteine v plazmi semenske tekočine (strokovni izraz), veliko takih, ki trpijo še za drugimi oblikami alergij.

Veliko žensk sploh ne ve, da so alergične na spermo, in tudi ne iščejo strokovne pomoči.

»Nekatere mislijo, da gre za okužbo ali alergijo na kondom. Zato tudi ne vemo, koliko je v resnici žensk s to alergijo, prepričan pa sem, da je pojav veliko bolj razširjen, kakor mislimo,« meni dr. Resnick. Jonathan Bernstein, profesor medicine na Univerzi v Cincinnatiju, eden od vodilnih svetovnih raziskovalcev alergije na spermo, se z njim strinja: »Gotovo o problemu še ne vemo dovolj in ga najverjetneje podcenjujemo, prav gotovo pa številke diagnosticiranih primerov ne kažejo resničnega stanja.«

Če jemljemo vse alergijske odzive telesa kot odsev njegove naravne inteligence, je morda alergija na spermo le način, kako telo pove, da partnerja nista energijsko skladna.

Prevedla in priredila Vesna Paulin, objavljeno v reviji AURA št. 234, februar 2009

Fotografija: Bigstockphoto.com

 

Več ...