AKTIVIRAJMO SVOJO ŽIVLJENJSKO ENERGIJO – SPOLNA ČAKRA

 

Se vam zdi, da nimate prave moči, da se hitro utrudite in energijo le počasi znova pridobite? Razlogov za to je lahko več, nezanemarljiv pa je slaba vitalnost spolne čakre. Kajti spolna čakra ni povezana samo s spolno energijo, kot morda najprej pomislimo zaradi njenega imena, tesno je povezana z vitalnostjo, zdravjem in sposobnostjo ustvarjanja.

Sanskrtsko ime za spolno čakro je svadhistana, to pomeni »sam svoj« in »bivališče, sedež«. Simbol zanjo je šestlistni lotosov cvet škrlatno vijolične barve. V semenskem vršičku cveta je polmesec, ki simbolizira element vode; v polmesecu je bel krokodil. Spolna čakra je dom instinktov in nezavednega. Večna modrost pravi, da je na tej ravni univerzalna maternica vsega ustvarjenega. Tu je vse v potencialnem stanju, od tod se vse rojeva: kot nevednost, kot spolnost, kot ljubezen ali kot duhovna izkušnja – vse to naj bi bili različni izrazi iste temeljne energije. Ta se lahko izrazi kot slepa strast ali kot predanost, podobno kot je mleko lahko kislo mleko, maslo, sir ali skuta. Simboli zanjo so jajce, dež, seme ali otrok.

Spolna čakra je v telesu povezana s spolnimi žlezami, ki izločajo spolne hormone. Leži med ledvenim delom hrbtenice in križnico ter je usmerjena naprej. Njena vibracija izžareva malo pod popkom. V kitajski tradiciji imenujejo to energijsko središče dan-tien, to bi v prostem prevodu pomenilo »morje (življenjske) energije či«. Na to območje naj bi bili osredinjeni s pozornostjo ob opravljanju vzhodnjaških energijskih in borilnih spretnosti kot sta taj-či in či-gong, pa tudi pri vadbi pilatesa.

Temeljna naloga spolne čakre je, kot že ime pove, povezana s plodnostjo in ustvarjanjem novega bitja – »spola« – to se kaže z delitvijo zarodnih celic iz ene oplojene celice v dve, štiri osem, šestnajst in tako naprej, dokler se ne razmnožijo v milijone celic. Pri tem nastaja in raste novi organizem iz zarodka v dojenčka.

Pomembna naloga spolne čakre je povezana tudi z zmožnostjo obnavljanja celic in tkiv, saj je od vitalnosti te čakre odvisno, kako hitro se rane celijo. Vemo, da se v otroštvu celijo hitro, na starost pa počasi. V njej je tudi sedež instinktov, telesnih refleksov (odlični so na primer pri športnikih) in telesne inteligence. Povezana je tudi z biopotencialom in bioenergijo.

Spolna čakra je najdejavnejša v mladosti, ko človek raste, in doseže svoj vrh, ko spolno in telesno dozori. Dejavnost spolne čakre ostaja potem na določeni ravni, z leti in staranjem pa začne usihati. Zanimivo je, da je to edina čakra v telesu, v kateri se da ločiti spola.

Energije se pretakajo skozi spolno čakro zmeraj, ko se gibljemo – in koliko bolj se gibljemo, toliko večja je vitalnost. Ta pretok je še posebno živahen pri otrocih in športnikih. Z leti ali če veliko sedimo, je energijski pretok čedalje šibkejši.

Kako aktivirati svojo vitalnost

Pravi odgovor je: ritmično življenje (čas za počitek, dejavnost, sprostitev, konjičke …), več časa v naravi in na svežem zraku, več žive, nepredelane, z vitamini bogate hrane, več čiste vode in več gibanja. Kar zadeva gibanje, je to lahko kateri koli rekreativni šport, če ni poudarek na adrenalinu, saj adrenalinski športi aktivirajo korensko čakro. Primerne so tudi joga in energijske vaje, pa tudi delo na vrtu ali včasih, če ne gre drugače, v stanovanju.

Kadar vam nič od naštetega ne diši, dajte v predvajalnik zgoščenko, po možnosti z ritmi, pri katerih je gibanje z boki posebno izrazito. Postavite se v razkorak v širini bokov, malo pokrčite kolena, in si položite dlani na predel medenice: eno dlan spredaj, nekaj prstov pod popek, drugo v isti višini zadaj na križ. Nekaj trenutkov bodite pozorni, ali boste kaj začutili med dlanmi. Roki naj ostaneta, kjer sta, vi pa začnite zibati medenico in boke: najprej naprej in nazaj, potem pa še v levo in v desno. Nato zaokrožite z boki, za konec pa z boki rišite osmico, kot bi bili trebušna plesalka. Čutite, kako iz medenice izhaja gibanje vsega telesa in tudi telesno ravnotežje. Dovolite, da začne gibanje medenice ob podpori glasbe premikati vse telo, in se prepustite zvoku. Če boste ob tem pozorni na točko dan-tien, boste sčasoma začutili, da se tudi čez dan lažje gibljete in da imate več energije.

Rok Tomašič; objavljeno v reviji AURA, maj 2014, št. 296

 

Več ...