AJDA V BOJU PROTI RAKU – DIETA DR. VOLFA LASKINA

Pri zdravljenju več kot dvanajst tisoč onkoloških bolnikov se je dr. Volf Laskin pri iskanju primerne diete opiral na dosežke raziskovalcev iz Rusije, Amerike, Izraela, Japonske, Kitajske, poleg tega pa je sodeloval še z znanstveniki z različnih področij znanosti, od mikrobiologije do biokemije in fiziologije. Ko so nekaj let pred koncem 20. stoletja odkrili izjemno učinkovitost flavonoida kvercetina v boju z rakavimi celicami, je to samo potrdilo, da je pravilno izbral ajdo za temelj diete proti raku.

Ajda sodi med živila, ki vsebujejo največ te učinkovine (kar 8 gramov na 100 gramov zrnja). Poleg nje je s kvercetinom bogat tudi rjavi riž, s katerim lahko občasno nadomestimo ajdo. Ajdova dieta pa ni namenjena samo rakavim bolnikom, ampak jo dr. Laskin priporoča v manj strogi obliki tudi za lajšanje zdravstvenih težav pri aterosklerozi, epilepsiji in encefalopatiji, astmi, pri boleznih jeter, ulkusih na prebavilih, pri boleznih, povezanih z nastajanjem kamnov v različnih organih, obolenjih sklepov, glivičnih infekcijah in gripi. Naj dodamo, da ajdova dieta odlično čisti žile, zato jo toplo priporočamo tudi kot preventivo, poleg tega se njen blagodejni vpliv kaže tudi v uravnavanju telesne teže, saj je debelost obremenilni dejavnik pri številnih obolenjih.

Kako kvercetin iz ajde deluje

Ajdova dieta za rakave bolnike je zelo stroga. Za bolnike na najtežjih stopnjah bolezni je podobna postu, le da se človeku ni treba povsem odpovedati hrani. Lahko uživa vsaj nekaj hranilnih snovi in predvsem najpomembnejšo − kvercetin iz ajde. Zakaj je ta učinkovina torej tako pomembna v boju z rakom?

Način delovanja kvercetina je v grobem tak: za pravilno delovanje DNK, ki skrbi za fiziološki obstoj celice, skrbi gen p53 iz 17. kromosomskega para. Če nastane v DNK kakšna motnja, jo ta gen zazna in odstrani, pri tem pa mu pomaga še sto drugih genov. Zgodi pa se lahko, da negativni vplivi iz okolja – ultravijolično sevanje, velike spremembe v temperaturi, kemične spojine, virusi, bakterije ipd. – med deformativnim delovanjem poškodujejo prav gen p53; tedaj kvercetin začne zavirati razvoj in razmnoževanje spremenjene celice, in to tako, da onemogoči njeno prehranjevanje. Ker celica ne dobi fermenta tirazinkinaze, ki je bistven za njen razvoj, lahko preživi le še štiri tedne, nato odmre in skupaj z njo tudi rak.

Preprosta dieta

Onkološki bolniki naj z dieto ne odlašajo. Način prehranjevanja je preprost:

  • trikrat na dan ajdova kaša, skuhana iz zvrhanega decilitrskega kozarca ajde,
  • približno dva litra čiste vode ali na pol razredčenega sveže stisnjenega soka.

Zelo pomembno je, da iz prehrane izključite sol (dovoljeno je je samo 0,5 gramov/dan), sladkor in živalske beljakovine. To pomeni, da poleg vseh vrst mesa bolnik ne sme piti mleka niti jesti katerega koli mlečnega izdelka. Tudi jogurta ali kefirja ne! Odpovedati se je treba kurjim in prepeličjim jajcem.

Ajdovo kašo skuhamo za vsak obrok posebej. Kuhamo jo takole:

V posodo stresemo zvrhan poln decilitrski kozarec ajde in jo zalijemo s pol litra prečiščene vode. Posodo pokrijemo, in ko voda zavre, kuhamo ajdo na šibkem ognju 20 minut. Ljudje z občutljivim želodcem naj po 15 minutah vrenja dodajo v lonec veliko žlico pšeničnih otrobov. Dobimo precej tekočo kašo. Ko je kaša skuhana, vmešamo 1−2 žlici hladno stisnjenega oljčnega olja. Dnevni odmerek soli je 0,5 g! Kaše torej ne solimo. Dr. Laskin je menil, da se kaša v takšni obliki bolje prebavlja in presnavlja. Ker se precej nakuha, ni nujno, da bi pojedli vso. Prenajedanje ni zaželeno.

Pomembno je, da veliko pijemo. V obvezna dva lita tekočine na dan lahko uvrstite prečiščeno vodo, zeleni čaj ali sveže stisnjene zelenjavne in sadne sokove, napol razredčene z vodo. Priporočljivo je delati sokove iz biološko pridelane zelenjave in sadja, da z njimi ne prihajajo v oslabljen organizem še nove škodljive snovi.

Trajanje diete

Trajanje diete je odvisno od stanja bolezni in od lokacije tumorja. Po mnenju dr. Laskina je strogo dieto treba upoštevati najmanj od 4 do 7 tednov. V tem času kvercetin uniči aktivne rakave celice, nato pa še od 3 do 6 mesecev traja, da se uničijo tudi celice, ki so v t. i. spečem stanju. Znani so primeri, ko so se bolniki rešili najslabše prognoze tako, da so se odločili za podaljšanje stroge diete na leto dni. Ker pa je težko vzdržati ob tako enolični prehrani, dr. Laskin dopušča, da po minimalnem roku stroge diete, če ne gre drugače, bolniki preidejo na milejšo obliko in dieto strogo upoštevajo najmanj dvakrat na teden, druge dni pa dodajajo kuhano ali dušeno zelenjavo. Seveda, dieta je dieta in velikega razkošja kljub raznolikosti ne ponuja. Težko si je dopovedati, da ima prehrana pri obolelem organizmu vlogo »zdravila«, pri zdravilu pa za človeka ne bi smelo biti pomembno, ali je okusno ali ne, bistveno je – da pomaga.

Moka življenja

V boju z rakom ima pomembno vlogo imunski sistem organizma, ki mu je nujno namenjati posebno pozornost. Imunski sistem krepijo predvsem vitamini. V ta namen je dr. Laskin dodal svoji dieti t. i. »moko življenja«, ki je v bistvu sestavljena iz zmletega šipka (2 dela), zmlete čičerike (1 del) in zmlete ajde (1 del). Šipek vsebuje širok spekter vitaminov in drugih koristnih sestavin, med njimi visok odstotek vitamina C, ki pomaga pri boljši presnovi kvercetina, čičerka dodaja rastlinske beljakovine, ki izboljšujejo delovanje srca, jeter in ledvic, ajda krepi ožilje, daje mišično moč, izboljšuje miselno dejavnost.

Sestavine drobno zmeljemo v mlinčku za kavo in jih zmešamo. Pol ure pred zajtrkom in kosilom pripravimo kašico iz dve velikih žlic »moke življenja«, ki ju zalijemo z ohlajenim zelenim čajem. Če želite, lahko kašico razredčite in jo spijete po požirkih. Če imate možnost, poiščite v tujini cimetasti šipek (Rosa majalis Herrm.), ki ima kar 40 krat več vitamina C kot limona. Dr. Laskin priporoča, da se »moka življenja« pripravlja iz plodov tega šipka (v tem primeru so vsi deli zmesi v enakem razmerju).

To je recept za dieto rakavih bolnikov na kateri koli stopnji bolezni. Dr. Laskin poroča, da so po nekaj tednih ali mesecih te stroge diete izginile metastaze iz pljuč, limfnih žlez, jeter, jajčnikov itn., tumor pa je prenehal rasti, nekaterim se je zmanjšal in celo izginil. Vredno je poskusiti, saj je ena od bistvenih značilnosti diete dr. Laskina ta, da nima nobenih stranskih učinkov, prav nasprotno – vsi njeni učinki so pozitivni.

Znova poudarjamo, da se zaradi diete ne smete odpovedati zdravilom in terapiji, ki vam jo je predpisal zdravnik.

Blažja različica diete

Poglejmo še blažjo različico diete, ki jo je dr. Laskin namenil vsem tistim, ki so raka preboleli ali se jim je zdravstveno stanje stabiliziralo. Našteli smo še druge bolezni, pri katerih se bo zdravje bolnikov izboljšalo ali bo bolezen celo izginila. Tudi zdravim ljudem bo zelo koristilo, če se bodo enkrat na leto za dva meseca odločili za dieto dr. Laskina in očistili organizem.

Sodobne raziskave so pokazale, da nekatere vrste zelenjave in sadja, ki vsebujejo vitamine, minerale in biološke spojine, delujejo ne samo kot stimulatorji imunskega sistema, temveč imajo tudi antikarcenogene učinke. To so predvsem: rdeče korenje, rdeča paprika, mlada čebula (zeleni del), česen, zelena solata, brokoli, repa, marelica, ribez, malina, aloja in šipek. Te rastline vsebujejo vitamine C, A in E (beta karotin) in delujejo zaviralno na kancerogenezo.

Tudi v obilnejši obliki diete je nujno jemati »moko življenja«, le da jo pripravimo samo iz mletega šipka (po možnosti iz šipka vrste Rosa majalis Herrm.). Kašico zaužijemo pol ure pred zajtrkom in kosilom.

Tedenski jedilnik dr. Laskina pri blažji različici diete

Za teden dni je dr. Laskin sestavil takle jedilnik:

Pol ure pred zajtrkom:

1 žlica kašice iz šipka v prahu, zelenega čaja in medu.

Vse obroke jemo počasi, dobro prežvečimo.

Zajtrk (ponedeljek, sreda, sobota)

Sveže skuhana ajdova kaša z otrobi (ali brez) in oljčnim oljem.

Zeleni čaj z rozinami (namesto sladkorja), 50 g polnozrnatega kruha (natura).

 

Zajtrk (torek, četrtek)

Ovsena kaša z otrobi (ali brez) in oljčnim oljem.

Zeleni čaj z rozinami (namesto sladkorja), 50 g polnozrnatega kruha (natura).

 

Zajtrk (petek, nedelja)

Rjavi riž z otrobi (ali brez) in oljčnim oljem.

Zeleni čaj z rozinami (namesto sladkorja), 50 g polnozrnatega kruha (natura).

 

Malica (ponedeljek, četrtek)

Borovnice.

Malica (torek, petek)

Grozdje (skupaj s pečkami)

Malica (sreda, sobota, nedelja)

Ananas.

 

 

Pol ure pred kosilom:

1 žlica kašice iz šipka v prahu (pripravimo enako kot pred zajtrkom).

 

Kosilo (ponedeljek, četrtek)

Juha: skodelica stročnic, sesekljana čebula, 2 stebli zelene, 3 korenčki, dodajte 2 veliki žlici oljčnega olja in 4 kozarce vode. Kuhajte 30 minut.

Prikuha: losos.

Priprava: 100−150 g ribe, 2 beluša, 2 manjša paradižnika, 4−5 gob šitake (ali jurčkov), 5 jagod grozdja brez pečk, 3 žlice rastlinskega olja, žlička limoninega soka, košček česna, koper po okusu, sveža zelena paprika. Sestavine kuhajte v globoki ponvi na šibkem ognju okoli 15 minut.

Kosilo (torek, petek)

Juha: kozarec čičerke, 5 kozarcev vode, sesekljana čebula, 2 korenčka, 2 stebli zelene. Dodamo 2 vejici peteršilja, 2 vejici kopra, timijan po okusu, 1 vejica pelina. Kuhamo 30 min.

Prikuha: piščanec (po možnosti domači) z ingverjem in čebulo.

Priprava: 200 g piščanca brez kože, narežite 2 veliki čebuli in 1 paradižnik, dodamo 2 žlici rastlinskega olja, 1 žlico belega vina, žličko svežega ingverja, 2 žlici pomarančnega soka, 1 žličko naribane pomarančne lupince (biopomaranča), skodelico grozdnih jagod brez pečk.

Narezane koščke piščanca položite v ponev in jim prilijte malo hladne vode. Ko zavre, kuhajte 3 minute. Nato dodajte čebulo, olje in lepo rumeno zapecite. Na koncu stresite še mešanico ingverja, belega vina, pomarančnega soka in naribane pomarančne lupinice, in paradižnika. Vse skupaj kuhajte 3–5 minut. Vsebino ponve stresite na krožnik in obložite z grozdnimi jagodami.

 

Kosilo (sreda, sobota, nedelja)

Juha: narežite čebulo, 3–5 belušev, 3–5 strokov česna, 2–3 koreninice lapuha, 100g gob šitake, korenček, zelena, rdeča pesa, 100 g narezanega zelja. Vse skupaj kuhajte pol ure.

Prikuha:

Za prikuho si lahko privoščite katero koli vegetarijansko (zelenjavno) jed.

150−200 g polnozrnatega kruha.

Desert: 0,5 dl katerega koli sveže pripravljenega naravnega soka, brez sladkorja.

 

Vse dni k prikuhi pri kosilu pripravite solato iz katere koli surove zelenjave, dodajte 4−5 vejic kopra s semeni, čebulo (tudi zeleni del), česen, 3−5 vejic peteršilja, 2−3 vejice mete, malo morskih alg, 1 veliko žlico oljčnega olja.

Razmerje med pripravljeno zelenjavo in ribo ali piščancem mora biti 3 : 1.

 

Večerja (vsak dan)

Katera koli vegetarijanska (zelenjavna) jed. Dodamo mandljeva jedrca, brazilski orešek, arašide. Zeleni čaj z rozinami.

 

Dušena zelenjava za vegetarijanske dneve: srednje velika rdeča pesa, 2 korenčka, 100 g brokolija, 100 g brstičnega ohrovta, 100 g cvetače, rdeča paprika, 1 žlica oljčnega olja. Zelenjavo narežemo in dušimo približno pol ure.

 

Sestavine, ki trenutno niso na voljo, lahko zamenjate z zelenjavo ali sadjem, ki vsebuje podobno sestavo vitaminov in rudnin. Na spletu ni težko najti preglednic s temi podatki. Pozneje lahko zelenjavo kombinirate po svojem okusu. Vsi obroki morajo biti sveže skuhani. Če so količine prevelike, pojejte toliko, da boste začutili sitost. Jejte počasi, vsak grižljaj dobro prežvečite.

Živila in rak

Za konec objavljamo preglednico, ki jo je dr. Laskin sestavil za onkološke bolnike, da bi se laže znašli glede prednostnih učinkovin in živil:

Stopnja rakave bolezni Učinkovine, ki zavirajo razvoj raka Živila, ki vsebujejo snovi

za preprečevanje nastanka raka

1.stopnja:

Motnje v genski stabilnosti

Gensko stabilnost obnavljajo: vitamini C, E, flavonoidi genestein, apiginin, luteolin, kvercetin Sadje in zelenjava:

beluši, rdeča paprika, bučke, brokoli, čebula, česen, paradižnik, agrumi, črni ribez, malina, šipek, oljčno olje, zelena listnata zelenjava, ajdova kaša

2.stopnja:

Napačno vedenje genov

Normalno vedenje genov obnavljajo:

vitamini C, E, EGCG, kurkuma, kvercetin

Ajdova kaša, zelenjava, sadje, zeleni čaj, kurkuma, šipek, brokoli
3.stopnja:

Prenos napačnega signala na sosednjo celico

Prenos napačnega signala preprečujejo:

flavonoidi, EGCG, emodin, omega-3, selen

Zelenjava, sadje, zeleni čaj, ajdova kaša, šipek, aloja, ribje olje globokovodnih rib
4.stopnja:

Motnje v pogostosti deljenja celice

Za vzpostavitev normalne pogostosti deljenja celice je nujen:

melatonin, EGCG, vitamin D3

Melatonin, zeleni čaj, ajdova kaša, šipek, losos, jajčni rumenjak
5.stopnja:

Nastajanje novih žil za prehrano rastočega tumorja

Preprečujejo nastajanje novih žil:

kurkuma, kvercetin, selen, vitamin E

Kurkuma, zelenjava, sadje, rastlinsko olje, ajdova kaša, šipek
6.stopnja:

Razraščanje in metastaziranje

Proces zavirajo:

emodin, kvercedin, selen,

vitamin E

Aloja, zelenjava, sadje, rastlinsko olje, ajdova kaša, šipek
7. stopnja:

Imunska depresija

Imunski sistem obnavljajo:

astragalus, lentinus, edodes, glutation, selen, vitamina C in E, melatonin, bromeline

Astragalus, gobe šitake, zelenjava, sadje, oljčno olje, melatonin, ananasov sok, ajdova kaša, šipek

 

Mira Jakopec, objavljeno v reviji AURA, marec 2010, št. 247

Fotografija: Buenos Dias

Več ...